Ankeiler: Catcalls of Nimma houdt zaterdagavond een heksennacht in Nijmegen om aandacht te vragen voor straatintimidatie.

- Catcalls of Nimma houdt zaterdagavond een heksennacht in Nijmegen om aandacht te vragen voor straatintimidatie. "Tijdens de mars krijten wij op straat wat (intimiderende) quotes die mensen te horen krijgen", vertelt Yana van de Sande in het RN7-radioprogramma Kom d’r Uut.

"Straatintimidatie is een heel groot probleem. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft laatst onderzoek gedaan en daaruit blijkt dat twee op de drie vrouwen het afgelopen jaar is lastiggevallen op straat, waarvan sommigen minstens vijf keer. Vaak begint dat al op 12-jarige leeftijd", zegt Van de Sande.

Volgens Van de Sande is straatintimidatie niet alleen een vrouwenprobleem. "Ook veel mannen worden lastgevallen. Het gaat niet alleen om seksuele uitingen, maar ook om de huidskleur en seksualiteit van iemand."

Opmerkingen

"Het begint vaak met opmerkingen als 'psst meisje, waar gaan die mooie benen naartoe' en 'wil je liever een lolly of liever m’n lul.' Veel grove opmerkingen dus, maar soms wordt er ook iemand achternagelopen of aangeraakt."

Toch gebeurt er vaak niets mee. "Het zijn heftige dingen die op straat gebeuren, maar waar eigenlijk niet over gepraat wordt. Voor veel vrouwen is dit de normaalste zaak van de wereld, en ze negeren het." Wat dus niet betekent dat het weinig gebeurt. "Als je het aan vrouwen in je omgeving vraagt, dan krijg je waarschijnlijk veel verhalen."

Een opmerking naar iemand maken is niet per definitie intimidatie, legt Van de Sande uit: "Het ligt erg aan de context. Als iemand naar je fluit en je reageert er leuk op, dan is er niks aan de hand. Maar als je aangeeft dat je dat niet fijn vindt en er wordt vervolgens nog een keer gefloten of het zelfs weggelachen; dat is echt wel een verschil."

Hekennacht

De heksennacht is een evenement tegen straatintimidatie. "Vooraf worden er workshops gehouden die gaan over straatintimidatie en wat je zelf kunt doen. Vervolgens gaan we met veel muziek en stoepkrijt de straat op. Tot slot is er een afsluitend feestje."

Het idee van stoepkrijten komt van Catcalls of Nimma. "Dat is een Instagramaccount waarbij mensen hun ervaringen opsturen. Wij gaan vervolgens naar die plek toe en krijten wat hun is overkomen. Dat gaan vanavond in het groot doen. We krijten wat quotes van dingen die naar mensen worden geroepen en statements om elkaar te respecteren”, aldus Van de Sande.

Kronenburgerpark

De mars start zaterdag vanaf 21.00 uur bij de bibliotheek op de Mariënburg, en gaat onder andere langs het Kronenburgerpark. Volgens dagblad de Gelderlander zouden Yana van de Sande en Judith Holzmann hebben gezegd dat er niet door het park wordt gelopen vanwege de veiligheid. Holzmann meldde eerder aan RN7 dat dit onjuist is. "We lopen wel langs het Kronenburgerpak, maar er niet doorheen, puur omdat het daar lastig stoepkrijten is."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel