Ankeiler: Ondanks verwoede pogingen is het de Radboud Universiteit niet gelukt alle internationale studenten een kamer te bieden.

- Ondanks verwoede pogingen is het de Radboud Universiteit niet gelukt alle internationale studenten een kamer te bieden. Het housing team van de universiteit bemiddelt in woonruimte voor iedereen die zich vóór 1 mei inschrijft, maar er zijn simpelweg te weinig kamers. 165 studenten hebben de boodschap gekregen om - als ze voor 1 augustus geen kamer hebben - niet naar Nijmegen te komen.

"Het is inderdaad wrang dat we niet voor alle internationale studenten woonruimte hebben kunnen regelen", legt Marijn Gerritsen van de universiteit uit. "We hebben dit jaar 1000 kamers aangeboden gekregen. Dat was in de jaren voor corona 1190." De universiteit heeft zelf geen kamers in bezit, maar sluit contracten af met particuliere huisbazen en studentenhuisvester SSH&.

De groep van 165 studenten die geen kamer toegewezen krijgt, bestaat zowel uit reguliere studenten als uitwisselingsstudenten. Bij de HAN kampen ze ook met een tekort, maar daar hebben ze voor alle studenten van buiten de EU én exchange studenten huisvesting kunnen regelen.

Strenge regels voor non-EU studenten

Voor studenten buiten de EU gelden wel strenge regels om hier te mogen studenten; dit heeft te maken met immigratieregels. Zo hebben ze niet alleen een inreisvisum en verblijfsvergunning nodig om in Nederland te mogen studeren en verblijven; ook moeten ze bijvoorbeeld het collegegeld en leefgeld voor een jaar van tevoren al voldoen aan de onderwijsinstelling.

Op dit moment hebben alle NON-EU studenten die op tijd betaald hebben en een kamer willen, een kamer, laat de HAN weten. "Dit geldt ook voor al onze exchange studenten: zij komen voornamelijk uit Europa. Zij studeren bij een universiteit waarmee de HAN een uitwisselingsovereenkomst heeft en komen maar één semester", vertelt Rian van den Hout van de HAN.

Voldoe je aan de voorwaarden, dan kun je je inschrijven

Gerritsen laat weten dat het vorig jaar wél gelukt was om voor iedereen een kamer te regelen die zich op tijd bij de universiteit had gemeld en voor bemiddeling. Hij blijft benadrukken dat de Radboud Universiteit niet tegen kan houden hoeveel mensen zich aanmelden voor een studie. "Als je voldoet aan de voorwaarden, zoals vooropleiding, dan kun je je gewoon inschrijven."

Het is onduidelijk nog hoeveel studenten zich voor het collegejaar 2022/2023 hebben aangemeld omdat de cijfers pas in oktober bekend worden gemaakt. Dit heeft ook te maken met het feit dat studenten zich bij meerder universiteiten tegelijkertijd mogen aanmelden.

Voor de langere termijn werkt de universiteit, samen met de SSH&, aan het realiseren van noodwoningen op de campus. Achter het Huygensgebouw moeten bijvoorbeeld honderdvijftig tijdelijke woningen komen. Ook is de universiteit op zoek naar aanbieders van ‘verplaatsbare bouwconcepten’.

De meeste studenten uit de EU moeten zelf op zoek naar een kamer

"Helaas voor de grote groep EU-studenten die in september een volledige bachelor of master bij de HAN beginnen, zijn er nog een paar kamers over die we aan hen kunnen verhuren, maar de meesten moeten zelf op zoek naar een kamer. Wat zeker niet makkelijk is. Via onze website voor buitenlandse studenten geven we uitgebreide informatie over huisvesting", laat Van den Hout weten.

"Ook wij zoeken samen met andere belanghebbende partijen - gemeentes, onderwijsinstellingen, aanbieders van woonruimte - naar oplossingen voor de huisvestingsproblematiek onder studenten. Denk aan bijbouwen, ombouwen van bestaande panden, maar voor de HAN ook de verdeling van opleidingen over Arnhem en Nijmegen."

Los van de tekorten, kampen veel internationale studenten met discriminatie op de kamermarkt.

Zie ook: Signalen discriminatie internationale studenten in Nijmegen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.