Bevat Video: Video
Ankeiler: Het Radboud Universiteit Medisch Centrum gaat meerdere onderzoeken doen tijdens de Vierdaagse onder wandelaars.

- Het Radboud Universiteit Medisch Centrum gaat meerdere onderzoeken doen tijdens de Vierdaagse onder wandelaars. Eén ervan is wel erg speciaal: deelnemers eten meelwormen, om zo de effecten op de spieren te meten in plaats van de 'gewone' dierlijke eiwitten.

Iedereen die aan sport doet, weet het: eiwitten na het sporten helpt je spierherstel. Een gekookt eitje of een bakje yoghurt doet wonderen. In het kader van ‘we doen het eens helemaal anders ‘(en een stuk duurzaamheid), gaat de universiteit meten welk effect eiwitten van insecten op spierschade heeft. Spierschade loopt iedereen op die intensief sport.

Het artikel gaat verder onder de video:

Dit is ook heel normaal, vertelt onderzoeker Maria Hopman van de universiteit. "Dat herstelt zich vanzelf, en daarna zijn je spieren ook wat sterker dan daarvoor. Voor het herstel heb je wel extra eiwitten nodig", legt ze uit. De groep wandelaars die aan dit experiment meedoen, krijgen al een tijdje extra eiwitten. Eén groep krijgt de traditionele dierlijke eiwitten, één groep dus de insecteneiwitten en één groep krijgt een placebo (een middel zonder effect).

'Meelwormen kun je makkelijk thuis kweken'

Het gebruik van insecten heeft ook een positief effect op het klimaat: er is bijvoorbeeld geen uitstoot van stikstof, maar ze hebben ook weinig voedsel en water nodig én je kunt ze ook makkelijk thuis kweken. Volgens Hopman is dit mogelijk de oplossing voor de toekomst. "Het zou goed kunnen dat het in de loop der jaren beter is om insecteneiwitten te nemen. Nu gebruiken we nog meelwormen, maar misschien gebruiken we ook andere insecten in de toekomst. "

Tijdens de Vierdaagse worden er ook ander onderzoeken gehouden. Meer dan 12.000 wandelaars beantwoorden bijvoorbeeld vragen over bewegen, ziekte en gezondheid. Dit jaar stellen de onderzoekers ook vragen over klimaatverandering, hittestress en de maatregelen die mensen nemen om hittestress te verminderen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.