Ankeiler: Er kan geen brug over de Niftrikse Uitvliet tussen Niftrik en Batenburg gerealiseerd worden om de struinpaden die door het water gescheiden worden te verbinden.

- Er kan geen brug over de Niftrikse Uitvliet tussen Niftrik en Batenburg gerealiseerd worden om de struinpaden die door het water gescheiden worden te verbinden. Daarvoor moet een verbinding gecreëerd worden over het land van een agrariër die daar geen toestemming voor wil verlenen. De Wijchense VVD riep in juli vorig jaar samen met Kernachtig Wijchen, PvdA en CDA via een motie het college op onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor een burg over deze wetering en met een voorstel ervoor te komen. Het college concludeert op basis van de verkenning dat er geen voorstel kan komen.

Verrijking van het gebied

Indiener van de motie Wessel Krale (VVD) stelt dat er veel gebruik wordt gemaakt van de struinpaden langs de Maas en door de gehele gemeente, maar dat de route hier tussen Niftrik en Batenburg wordt onderbroken door het water van de Uitvliet. "Een bruggetje over de Uitvliet zou voor wandelaars een verrijking van het gebied moeten bieden. Ook zou het kunnen bijdragen aan het optimaliseren van het toeristische uitbaten van de gemeente." Fractievoorzitter Alice Peters-Vroom 'betreurt' dat het bruggetje er nu niet lijkt te komen, maar geeft het nog niet helemaal op: "We gaan nog even kijken wat er verder nog mee kunnen doen."

Wandelverbinding niet mogelijk

Aan medewerking van Rijkswaterstaat en Waterschap ligt het niet dat er geen brug kan komen. Rijkswaterstaat is onder voorwaarden bereid om toestemming te verlenen voor het plaatsen van een bruggetje in de Uiterwaarde en het Waterschap heeft geen bezwaar tegen een bruggetje over de Wetering zolang men met een onderhoudsbootje onder de brug kan varen voor het maaien van de oevers én het bruggetje voldoende afstand heeft tot het punt waar de twee watergangen samen komen. Op basis van die input heeft het college twee looproutes en plekken voor het bruggetje overwogen. In beide gevallen moet de route echter over het perceel van een agrariër die geen toestemming verleent om over zijn land de verbinding te maken. Deze wil om een aantal redenen hier geen openbaar toegankelijk wandelpad. Zonder zijn medewerking is de wandelverbinding niet mogelijk. Elders lopen struinpaden wel deels over het terrein van agrariërs.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel