Ankeiler: En we zijn los! Na drie jaar is zojuist om precies 16.00 uur op zeventien podia tegelijk de aftrap gegeven voor de Vierdaagsefeesten van Nijmegen.

- En we zijn los! Na drie jaar is zojuist om precies 16.00 uur op zeventien podia tegelijk de aftrap gegeven voor de Vierdaagsefeesten van Nijmegen. Tot en met vrijdag 22 juli is de Waalstad het decor voor misschien wel het grootste meerdaagse feest van Europa. Verspreid over ruim veertig podia treden deze week ruim duizend artiesten op.

De aftrap werd gedaan door de Nijmeegse cabaretier Pieter Derks. Zijn openingswoord was gelijktijdig te horen op zeventien plekken in de stad. Ook werden op datzelfde moment honderdduizenden bloemen gestrooid vanaf de Waalbrug.

Eerste festival voor nieuwe directeur

Voor Joris Bouwmeister, directeur van de Vierdaagsefeesten, is het zijn eerste echte editie van de feestweek. Hij werd directeur vlak voordat duidelijk werd dat de feesten door corona twee jaar niet door konden gaan. Bouwmeister is blij dat het nu wel allemaal kan. Hij is trots op de programmering, want er zijn optredens en belevenissen voor mensen van alle leeftijden en met alle smaken. Daarnaast werkt de organisatie erg hard om het festival zo milieuvriendelijk mogelijk te maken.

Groene stroom en bekers

Bouwmeister: "De energie is bijna helemaal lokaal opgewekte groene stroom. Op een paar plekken na, waar dat nog niet kan. Daar werken we met batterijen, die opgeladen zijn met duurzame stroom, of met biodiesel generatoren".

Nieuw dit jaar zijn speciale toiletten en drinkbekers. Bouwmeister: "Er zijn voor het eerst een aantal circulaire toiletvoorzieningen en een circulair bekersysteem om de hoeveelheid afval terug te dringen. Dat wil dus zeggen dat we de bekers er weer uit vissen bij de recycling. Dat scheelt bergen afval. Ook vragen we onze bezoekers met de fiets of het openbaar vervoer te komen".

Programma Vierdaagsefeesten

Het programma van de Vierdaagsefeesten is heel uitgebreid. Er treden artiesten op zoals Tino Martin en John de Bever. En ook veel lokale artiesten, klassieke ensembles, dj's en er zijn veel doe-activiteiten. Het hele programma staat hier.