Bevat Video: Video
Ankeiler: Hevige emoties en applaus dinsdag bij het gerechtshof in Arnhem.

- Hevige emoties en applaus dinsdag bij het gerechtshof in Arnhem. Familie en vrienden van Sebastiaan Theloosen uit Wijchen hoorden daar een veroordeling tot 7 jaar cel plus tbs met dwangverpleging uitgesproken tegen de pakketbezorger die drie keer met zijn bestelbus over Theloosen heenreed.

De Wijchenaar liet samen met zijn vrouw de hond uit en sprak de destijds 18-jarige Tarik O. uit Woerden aan op zijn rijgedrag. Er wordt vaker flink te hard gereden in de Wijchense woonwijk De Ververt.

Er ontstaat die 24e november 2020 een woordenwisseling tussen de pakketbezorger en het 42-jarige slachtoffer. Als die een foto van de bestelbus wil nemen geeft Tarik vol gas. Sebastiaan Theloosen werd voor de ogen van zijn vrouw drie keer overreden.

Kijk hier naar een fragment van de uitspraak:

Jeugdstrafrecht

Familie en vrienden van Theloosen hebben twee jaar lang in slopende afwachting van het vonnis gezeten. Na de eerdere veroordeling bij de rechtbank van zeven jaar en tbs met dwangverpleging ging Tarik tot groot verdriet van de nabestaanden op de valreep in hoger beroep.

Toen de inhoudelijke behandeling gepland stond wachtte hen een nieuwe schok. Een halve dag voor de zitting kwam de verdediging met een nieuwe deskundige die aannemelijk moest maken dat Tarik niet volgens het volwassenenrecht, maar volgens het jeugdstrafrecht zou moeten worden berecht. In uitzonderlijke gevallen kan dat bij verdachten tot 23 jaar, bijvoorbeeld als er sprake is van een verstandelijke beperking.

Onmetelijk veel verdriet

In dat geval zou de straf van kortere duur zijn. Twee jaar gevangenisstraf en een jeugd-tbs, een zogeheten PIJ-maatregel, ook voor de duur van twee jaar. Toen het tot een inhoudelijke zitting kwam bij het hof bleef eis van de advocaat-generaal in dat hoger beroep gelijk aan de 7 jaar en tbs waar de rechtbank Tarik eerder toe veroordeelde. Daar gaat het hof in haar uitspraak nu in mee.

"De ernst en de impact van het feit zijn ook in hoger beroep op rake wijze geïllustreerd door de echtgenote, de vader en de zoon van het slachtoffer. Het verlies heeft hun onmetelijk veel verdriet bezorgd", zei de voorzitter van het gerechtshof tijdens de uitspraak.

"Zij moeten hun echtgenoot, zoon en vader missen. En moeten leven met de gedachte dat hij op gruwelijke wijze uit hun leven is weggerukt. Voorts is hartverscheurend dat de dochter van het slachtoffer geen afscheid heeft kunnen nemen van haar vader. Het aan het slachtoffer toegebrachte letsel was dermate ernstige dat het voor haar niet verantwoord werd gevonden haar vader nog te zien na zijn overlijden. Ook dat leed moet zij de rest van haar leven met zich meedragen."

Mensen durven elkaar niet meer aan te spreken

De voorzitter gaf ook aan dat wat Tarik O. heeft aangericht veel verder reikt dan de directe familie van Sebastiaan Theloosen. "Voor de vrienden, kennissen, buurt en de samenleving is deze afschuwelijke gebeurtenis schokkend. Een dergelijk feit leidt ertoe dat mensen elkaar niet meer durven aanspreken op hun gedrag, en hun verantwoordelijkheid als verkeersdeelnemer."

De verdachte zelf en zijn advocaat waren niet aanwezig. Toen de voorzitter van het hof duidelijk maakte aan de aanwezigen in de rechtszaal dat Tarik O. niet berecht zal worden volgens het jeugdstrafrecht klonk tot tweemaal toe applaus vanaf de publieke tribune en vloeiden de tranen bij veel van de nabestaanden.

De advocaat-generaal en Tarik O. hebben nog twee weken om in cassatie te gaan.

Zie ook: