Ankeiler: Het college van B&W van Beuningen gaat bemiddelen in het conflict tussen tennisvereniging TC de Linden in Beuningen en de omwonenden, die geluidsoverlast ervaren van de padelsport.

- Het college van B&W van Beuningen gaat bemiddelen in het conflict tussen tennisvereniging TC de Linden in Beuningen en de omwonenden, die geluidsoverlast ervaren van de padelsport. Tot grote schrik van de omwonenden wil de tennisclub het aantal padelbanen uitbreiden. Sport-wethouder Alwin Steeg gaat binnenkort met beide partijen overleggen.

De omwonenden van de tennisclub, gelegen op de hoek Burgemeester Geradtslaan/Lindenstraat, hebben zich verenigd in de 'Buurtkracht omgeving tennisveld Lindenstraat Beuningen'. De Buurtkracht heeft in een open brief de hele situatie aangekaart.

Al 30 rechtszaken

In de brief wijzen de omwonenden er op dat er in ons land inmiddels 30 rechtszaken lopen tegen padelbanen. Bij het beoefenen van deze sport wordt veel geluid geproduceerd. Er wordt gebruik gemaakt van een hol racket dat veel meer geluid maakt dan een traditioneel tennisracket.

Bovendien wordt de baan omringd door glazen wanden, waar de spelers ballen tegenaan slaan. Dat heeft het effect van een klankkast, zodat ook de emoties van de spelers (bijvoorbeeld geschreeuw) worden versterkt. Omwonenden van padelbanen vinden dan ook dat het typisch een binnensport zou moeten zijn.

Tennisclub heeft veel nieuwe leden

Volgens Buurtkracht moet de gemeente onderzoeken of de uitbreiding van padelbanen van 9 naar 12 wel wenselijk is. Het ledental van de tennisvereniging is met 128 toegenomen van 635 in 2020 naar 763 in 2022. Dat komt vooral door veel nieuwe padelbeoefenaars uit Wijchen en Nijmegen, aldus de omwonenden.

Door uitbreiding van het aantal padelbanen hoopt de tennisclub op nog meer leden, zo denkt Buurtkracht. Dat leidt naar mening van de omwonenden tot nog meer toernooien en toeschouwers, alsmede een nog intensiever gebruik van het clubhuis. In de weekenden is het clubhuis geopend tot 2 uur 's nachts. De banen zijn dagelijks open van 08.30 tot 23.00 uur, maar de eindtijden worden regelmatig overschreden, zo stelt Buurtkracht.

Tekort aan parkeerplaatsen

Tijdens competitiewedstrijden en toernooien is er een tekort aan parkeerplekken en ontstaan er onoverzichtelijke situaties, zo constateren de bewoners. Zij kunnen vaak niet meer parkeren bij hun eigen huis of zelfs niet in de eigen buurt.

De omwonenden voelen zich met hun klachten niet serieus genomen door de tennisclub. Er is slechts een beperkt aantal schuttingen geplaatst, die erg laag en dun zijn. Daarnaast zijn er grote openingen in de schuttingen, met als resultaat dat het geluid regelmatig uitkomt boven de 65 decibel.

Gemeente om hulp gevraagd

Ze vragen aan de gemeente Beuningen om hun tot voor kort rustige woon- en leefomgeving te helpen beschermen. De Buurtkracht vraagt om akoestisch onderzoek naar het lawaai en een evaluatie van de huidige padelbanen. Verder wil men toetsing van de parkeernormen en handhaving.

In antwoord op vragen van de CDA-fractie in de gemeenteraad zegt het college in eerste instantie, dat het bestemmingsplan van het sportpark padel en tennis toestaat. "Valt de huidige situatie nog wel binnen de grenzen van de verleende vergunning," zo vraagt het CDA. Op die vraag geeft het college nog geen antwoord. Men wil eerst met beide partijen overleggen.

šŸ’¬ Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel