Bevat Video: Video
Ankeiler: Een Landal Greenparks, grote uitbreiding van camping Bij de 3 Linden en een hotel bij Thermen de Berendonck; op en bij Alverna staat een heleboel te gebeuren.

- Een Landal Greenparks, grote uitbreiding van camping Bij de 3 Linden en een hotel bij Thermen de Berendonck; op en bij Alverna staat een heleboel te gebeuren. Is het toeval, dat al deze plannen bijna gelijktijdig op tafel liggen? En is niet het gevaar dat Alverna straks een grote toeristische attractie wordt? RN7 ging in gesprek met verantwoordelijk wethouder Nick Derks en beleidsmedewerker bij de gemeente Wijchen Luçan Boon van Ostade.

Feit is dat de gemeente meer toeristen wil aantrekken. In de in 2020 vastgestelde ‘Economische Visie’ staat de ambitie om het aantal toeristen dat Wijchen bezoekt met 20% te verhogen. Wethouder Derks ziet toerisme echter niet als doel op zich. "We zien het als middel om maatschappelijke- en commerciële voorzieningen in stand te houden en ze, waar mogelijk, te verbeteren. Daarnaast krijgt de gemeente toerismebelasting binnen, waardoor je meer kan investeren in je omgeving." Het is niet zo dat de plannen op Alverna automatisch voortkomen uit deze economische visie, maar de gemeente juicht ze wel toe. Een overzicht van de plannen en de stand van zaken.

De toekomst van de Wighenerhorst

Recreatiepark Wighenerhorst kampte al jaren met problemen waar veel vakantieparken mee te maken hebben: er werd permanent gewoond (en dat mag niet) en er vonden dubieuze activiteiten plaats. "Er hing een ondermijnend sfeertje," zegt Derks. De gemeente kwam in actie, ondersteund door de provincie Gelderland. Zo moesten permanente bewoners vertrekken. Maar daarmee is het nog geen toekomstbestendig vakantiepark. Derks: "Handhaven is leuk, maar als je als gemeente en als eigenaar van zo’n park niks doet, heb je over vijf jaar dezelfde situatie."

De gemeente heeft daarom vitaliteitsmanager Jordi Wientjes aangesteld, die in gesprek is gegaan met alle betrokken partijen, en naar aanleiding daarvan een adviesrapport schreef. "Alles wat de vitaliteitsmanager heeft opgeschreven is heel waardevol, maar college en gemeenteraad hebben het rapport alleen ter kennisgeving aangenomen", vertelt Derks. Eén punt uit het rapport werd wel omarmd: de gemeente zet in op een toekomstbestendig recreatiepark.

Camping wordt huisjespark

De Wighenerhorst bestaat uit een gedeelte met bungalows en een campinggedeelte. Met name bij het bungalowpark blijft de vitaliteitsmanager betrokken, omdat de verhoudingen daar flink verstoord zijn. Strategisch adviseur Luçan Boon van Ostade: "Je hebt daar een beheerder en de vereniging van eigenaren. Tussen hen is het oorlog. De vitaliteitsmanager probeert uit die oorlogsstand te komen en de verhoudingen te normaliseren."

Intussen is de camping verkocht aan projectontwikkelaar Kopare Development BV. Het laatste campingseizoen was vorig jaar; inmiddels ligt er een aanvraag voor de bouw van 125 vakantiehuisjes op het terrein. Landal GreenParks zou die dan gaan beheren. De gemeente moet de aanvraag nog goedkeuren. Verder hoopt de gemeente dat de bestaande huisjes op het bungalowpark uiteindelijk aansluiten bij Landal, mits de illegale bewoners weg zijn en de huisjes voldoen aan de kwaliteitsstandaard van Landal GreenParks. Die huizen zullen wel altijd in handen blijven van de individuele eigenaren. Landal is slechts de verhuurder.

St. Frans

Eerder genoemde projectontwikkelaar Kopare is bezig met nog een aankoop: die van manege St. Frans. Er is al een voorlopige koopovereenkomst. Daar heeft de gemeente in principe niets mee te maken. Echter, Kopare zou de grond van de manege en bowlingbaan graag betrekken bij het vakantiepark, en daarvoor is dan een bestemmingsplanwijziging nodig die de gemeenteraad moet goedkeuren.

Bij de drie Linden

Er zijn nog meer plannen. Zo wil camping Bij de 3 Linden uitbreiden. Nu is daar plaats voor enkele tientallen caravanplaatsen, maar dat zouden er 240 moeten worden. Nóg meer toeristen op Alverna dus. "Maar als er een dergelijke aanvraag was gekomen vanuit bijvoorbeeld Bergharen, dan hadden wij er ook serieus naar gekeken," verzekert Derks. Dat betekent overigens niet dat de aanvraag sowieso wordt goedgekeurd. Het draagt bij aan de toerisme-doelstelling van de gemeente, maar de wethouder zegt: "Wij hebben ook nog met andere zaken rekening te houden, zoals de leefbaarheid op Alverna, natuur, verkeer en milieu. Maar alles moet nog onderzocht worden."

Massatoerisme?

Een ander plan is al wel goedgekeurd door de gemeenteraad: er komt een hotel bij Thermen Berendonck, met 102 kamers. Actiegroep Vrienden van de Vennen maakt zich er zorgen om. De vele nieuwe toeristen zouden zorgen voor 'de afbraak' van de Hatertse en Overasseltse Vennen.

Volgens wethouder Derks valt dat wel mee: "Het hotel is ten opzichte van de Vennen niet logisch gepositioneerd. Het hotel is gesitueerd aan de Berendonck en voordat je in de Vennen bent, duurt dat wel even; wandelend van het nieuwe hotel naar St. Walrick doe je er 1,5 uur over. Mijn persoonlijke opvatting: het ligt niet voor de hand dat die mensen allemaal massaal naar het Vennengebied gaan." Verder is de gemeente in gesprek met Staatsbosbeheer, voor een beoordeling van de druk op het gebied.

Zorgen bij bewoners

Lang niet alle plannen zijn dus definitief, maar de wethouder kan zich voorstellen dat bewoners van Alverna bezorgd zijn. Zo is de Heumenseweg nu al druk en dat zal niet minder worden. Daarom gaat de gemeente, op verzoek van bewoners, vooronderzoek doen: er wordt gekeken naar hoe de situatie op die weg nu is, wat er gaat gebeuren als de intensiteit toeneemt en welke verkeersmaatregelen al dan niet genomen moeten worden. Daar is geld voor vrijgemaakt en dat onderzoek begint dit jaar.

Derks: "Voor ons is het ook belangrijk om inwoners mee te nemen. Als we al stappen kunnen zetten, zoals een verkeersonderzoek en praten met Staatsbosbeheer, dan doen we dat graag." Na de zomer gaat de gemeente opnieuw in gesprek met bewoners.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.