Afdrukken
Ankeiler: De boeren gaan deze maandag opnieuw protesteren tegen de stikstofplannen.

- De boeren gaan deze maandag opnieuw protesteren tegen de stikstofplannen. Sterker nog: met een grootschalige actie willen ze ons hele land plat gaan leggen, zo klinkt de oproep op hun eigen communicatiekanalen.

De oproep, die massaal wordt gedeeld en onderschreven, voorziet in acties bij de luchthavens Schiphol, Eindhoven en Rotterdam The Hague Airport. Ook wordt opgeroepen distributiecentra voor levensmiddelen en de Rotterdamse haven als doelwit voor acties te kiezen.

Boeren lijken het vandaag gemunt te hebben op distributiecentra. Behalve bij Boni in Nijkerk wordt er actiegevoerd bij Lidl en Nabuurs in Oosterhout en Albert Heijn in Geldermalsen. Demonstranten geven aan dit dagen te willen volhouden.

Verder is er vooral nog heel veel onduidelijk over de acties. Het is wel zo dat mensen wordt geadviseerd morgen met het openbaar vervoer naar de luchthavens te komen.

Optreden van Rammstein

In het Nijmeegse Goffertpark treedt maandag de Duitse band Rammstein op. De organisatie van het concert roept bezoekers op rekening te houden met extra reistijd. "Wij weten natuurlijk ook niet wat de impact van de acties zal zijn maandag, dus we kunnen vooralsnog niet veel meer dan adviseren om vooral op tijd te vertrekken", laat een woordvoerder van GreenHouse Talent weten.

Bij de landelijke protestdag anderhalve week geleden in Stroe werd het verkeer op verschillende plekken in het land lamgelegd doordat boeren met hun tractoren snelwegen op gingen. Dat gebeurde zo massaal, dat de politie daar nauwelijks tegen kon optreden.

Ook afgelopen week was het verschillende keren raak en trokken boeren met tractoren de snelweg op. Er werden daarbij branden gesticht en verkeersopstoppingen gecreƫerd. Ook werd geweld tegen de politie gebruikt.

Vier mannen hebben zich gemeld bij politie

Twee mannen van 26 en 30 jaar uit Nunspeet hebben zich zaterdag gemeld bij de politie. Dat deden ze nadat de politie eerder beelden van een aantal verdachten van boerenprotesten had verspreid. De twee worden verdacht van het plegen van diefstal van een camera langs de weg en openlijke geweldpleging bij het huis van minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) afgelopen dinsdag.

Vrijdag meldden zich ook al twee mannen bij de politie naar aanleiding van de beelden. Deze foto's zijn nu nog onherkenbaar. De politie is van plan volgende week herkenbare foto's online te zetten van relschoppers, als zij zich niet melden. Zeven personen hebben zich nog niet gemeld.

Zie ook: ons liveblog over de boerenprotesten

Deel dit artikel