Ankeiler: “Onze eigen kinderen kunnen nergens terecht”, schrijft Anne-Marie. ”Inderdaad, ik zit ook al 12 jaar te wachten tot ik een keer weg kan.

- “Onze eigen kinderen kunnen nergens terecht”, schrijft Anne-Marie. ”Inderdaad, ik zit ook al 12 jaar te wachten tot ik een keer weg kan. Ik zit nog steeds is een starterswoning, ik ben 39 jaar, dat is toch niet normaal”, zegt Claudia. Op de Facebook-pagina van RN7 werden er afgelopen weekend heftig gereageerd op het bericht dat er 41 chalets op het Asdonckterrein in Beuningen klaar worden gemaakt voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Het is de bedoeling dat zo’n 230 vluchtelingen half juli intrek nemen in deze tijdelijke noodopvang. Antoine Pekel, manager Wonen bij woningcorporatie Woonwaarts, kan zich wel voorstellen dat men nu - in tijden van woningnood - hiervan baalt. In reactie op vragen van RN7 laat Pekel weten: "We horen ook dat mensen teleurgesteld zijn nu ze zien dat de opvang voor Oekraïners snel geregeld wordt, terwijl ze zelf lang wachten of hun kinderen geen woning kunnen vinden. We kunnen ons dat goed voorstellen." Woonwaarts heeft overigens niets te maken met de opvang van de vluchtelingen, maar ze horen van woningzoekenden wél over de chalets die de gemeente plaatst.

'De meeste mensen hebben begrip'

"De meeste mensen die wij spreken", vervolgt Pekel, "hebben begrip voor de komst van deze opvangplekken van de gemeente. Helaas moesten de plannen van de gemeente voor woningbouw op het Asdonckterrein worden uitgesteld. De opvang is een tijdelijke oplossing die daardoor hier kan. We vinden het fijn als er op deze plek of op andere plekken in Beuningen, straks woningen komen voor mensen die ook hard een woning nodig hebben. Wat ons betreft graag ook voor sociale woningbouw."

De gemeente Beuningen laat in een reactie weten dat De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid hen liet weten graag gebruik te willen maken van het Asdonck-terrein. De veiligheidsregio coördineert namelijk de opvang, en verzoekt aan gemeenten om plaatsen te creëren voor vluchtelingen. "De keuze om juist dit terrein te kiezen was omdat hier bijvoorbeeld al nutsvoorzieningen aanwezig (kabels en leidingen) zijn. Bovendien ligt het terrein dicht bij andere voorzieningen, zoals het dorp en het openbaar vervoer."

'Iedereen heeft een mening'

Over de negatieve reacties zegt de gemeente het volgende: "Iedereen heeft een mening. Ook wij krijgen op onze eigen berichtgeving uiteenlopende reacties net als bij andere ontwikkelingen die spelen in onze gemeente. We hebben zowel voor direct omwonenden als andere inwoners en ondernemers van onze gemeente verschillende informatiebijeenkomsten georganiseerd die constructief en positief verliepen. We hebben een klankbordgroep van direct omwonenden van het terrein geïnitieerd die regelmatig bijeenkomt en mee ons denkt."

De gemeente laat op haar website weten ook te kijken naar mogelijkheden voor tijdelijke (flexibele) woonconcepten op andere plekken. "Dat doen we om ook op korte termijn woningen voor reguliere woningzoekers te kunnen realiseren." Bovendien wil de gemeente - als de noodopvang voor Oekraïners niet meer nodig is en ze eerder kunnen stoppen - bekijken of andere groepen woningzoekenden (mensen die met spoed op zoek zijn naar een woning, vluchtelingen uit andere landen of reguliere woningzoekers) niet gebruik kunnen maken van deze locatie.

Vakantiepark 't Broekhuys is echt niet geschikt

Dat de grond van het Asdonckterrein in handen is van de gemeente, maakt ook dat het makkelijker is om de opvang beheersbaar te houden. "Vakantiepark ’t Broeckhuys - dat door mensen als alternatieve locatie werd geopperd - is een park met 205 recreatiewoningen die bestemd zijn voor recreatief gebruik en niet voor permanente bewoning. De huisjes zijn in bezit van meerdere eigenaren. Omdat er meerdere eigenaren zijn (met wensen en belangen)", schrijft de gemeente op haar website over de noodopvang.

In andere negatieve reacties wordt er gewezen op het ‘wanbeleid’ van de regering en het feit dat er al te veel buitenlanders in Nederland zouden zijn. ”Een grote schande! Waar eindigt deze krankzinnige waanzin? Eigen volk eerst!”

'Waarom deze misplaatste afgunst?'

Er zijn ook veel positieve reacties zoals die van Petra: “Jullie kinderen hebben dus al een thuis. Waarom die misplaatste afgunst? Dit is appels en peren met peren vergelijken.” Marcel schrijft: “Mooi dat we dit ook kunnen aanbieden in NL? Toch nog iets van menselijkheid voor mensen in hoge nood die huis en haard vanwege oorlog plotseling dienden te ontvluchten. Als ik de vele reacties hier lees van ‘bruinhemden’, geneer ik me rot voor ‘mijn’ landgenoten."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.