Ankeiler: Voor de openstaande vacature van burgemeester van de gemeente Wijchen hebben zich 27 sollicitanten gemeld.

- Voor de openstaande vacature van burgemeester van de gemeente Wijchen hebben zich 27 sollicitanten gemeld. Onder hen bevinden zich onder andere zeven (oud-)burgemeesters, elf (oud-)wethouders en drie (oud-)volksvertegenwoordigers. De leeftijd varieert van 34 tot 63 jaar. Van de 27 kandidaten, zijn er negen vrouw.

Nu is Marijke van Beek nog burgemeester, maar zij gaat niet op voor een benoeming. In het voorjaar van 2022 heeft de gemeenteraad van Wijchen daarom een profielschets opgesteld voor de nieuwe burgemeester. Deze is vervolgens aangeboden aan John Berends, de commissaris van de Koning in de provincie Gelderland. Hij stelt samen met de vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad van de gemeente Wijchen een selectie van sollicitanten samen, waarmee de vertrouwenscommissie de sollicitatieprocedure vervolgt.

Rond november is de nieuwe burgemeester bekend

Uiteindelijk geeft de vertrouwenscommissie een advies aan de gemeenteraad die de aanbeveling voor een nieuwe burgemeester vast stelt. De burgemeester wordt niet benoemd door de gemeenteraad, dat doet de Koning samen met de Minister van Binnenlandse Zaken.

De aanbeveling voor een nieuwe burgemeester zal naar verwachting eind september 2022 in de gemeenteraad worden vastgesteld. Naar verwachting wordt dan medio november 2022 de nieuwe burgemeester benoemd en geïnstalleerd.

­čĺČ Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel