Ankeiler: Ook in Winssen in de gemeente Beuningen hebben eigenaren van zonnepanelen klachten dat zij op piekmomenten geen stroom kunnen terugleveren aan het stroomnet.

- Ook in Winssen in de gemeente Beuningen hebben eigenaren van zonnepanelen klachten dat zij op piekmomenten geen stroom kunnen terugleveren aan het stroomnet. Dat maakte de Beuningse wethouder Pascal Cobussen bekend. Om hoeveel klachten het precies gaat is niet duidelijk.

Eerder al bleek dat er ook in Nijmegen-Noord en Druten problemen zijn met het elektriciteitsnet. De toevoer van stroom door zonnepanelen kan op die locaties op piekmomenten regelmatig niet meer goed worden verwerkt.

Problemen melden bij gemeente

Enkele weken geleden kwam naar voren dat ook in de gemeente Wijchen mensen met zonnepanelen klachten hebben over het terugleveren van stroom aan het elektriciteitsnet. De gemeente Wijchen registreerde al snel minimaal 77 klachten.

De problemen in Winssen doen zich voor in de nieuwe wijk de Fruithof, waar bijna 60 woningen staan. "Het college van B&W moet inwoners oproepen om problemen met zonnepanelen te melden bij de gemeente, of bij stroomnetbeheerder Liander," zo sprak CDA-fractievoorzitter Dave Preijers in de raadscommissie.

Wekelijks overleg met Liander

Preijers verwees naar de situatie in Wijchen en vroeg zich af in hoeverre het Beuningse college inzicht heeft wat betreft de stand van zaken in de vier kernen van Beuningen. Cobussen verklaarde dat Beuningen bijna wekelijks in overleg is met Liander, zowel op bestuurlijk als op ambtelijk niveau.

Wethouder Cobussen wil graag dat inwoners problemen met zonnepanelen komen melden. "Wij zijn als gemeente niet primair verantwoordelijk voor het energienetwerk, maar wij hebben korte lijnen met Liander. Maar mensen kunnen zich ook direct melden bij Liander," aldus de wethouder.

Wethouder spreekt van grote uitdaging

Cobussen: "We komen voor een grote uitdaging te staan. Niet alleen wat betreft de energietransitie, maar zeker ook de woningbouw. Wij zullen bij onze woningbouwplannen rekening moeten houden met de ruimte die er is op het elektriciteitsnetwerk. Liander kent inmiddels onze bouwplannen en weet van onze ambities."

Liander gaat de komende jaren miljarden euro's investeren in verbetering van het elektriciteitsnetwerk in ons land.

đź’¬ Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel