Lead image 1:
Lead image TXT 1: Stichting De 4DAAGSE heeft voor wandelaars een cartoon laten maken. Foto: Roel Venderbosch
Ankeiler: Wildpoepende en -plassende Vierdaagsewandelaars zijn al jaren een grote bron van ergernis voor doorkomstgemeenten en bewoners.

- Wildpoepende en -plassende Vierdaagsewandelaars zijn al jaren een grote bron van ergernis voor doorkomstgemeenten en bewoners. De organisatie van het wandelevenement wil ook dat het ‘onfatsoenlijke gedrag’ stopt en komt met maatregelen voor de komende editie. Zo adviseert Stichting DE 4DAAGSE wandelaars niet te veel in één keer te drinken, maar steeds kleine beetjes. Ook een zwaar ontbijt wordt ontraden.

“Poepen in de natuur en op straat langs de route is onfatsoenlijk gedrag. Het geeft al jarenlang enorme overlast. We hebben klachten ontvangen van gemeenten, inwoners en bedrijven. Wij hebben hen beloofd dit jaar extra inspanningen te verrichten om het wildpoepen zoveel mogelijk tegen te gaan”, vertelt Babs Rijke van Stichting DE 4DAAGSE.

Toiletbezoek plannen

Die extra inspanningen bestaan onder meer uit verschillende oproepen aan deelnemers om niet te wildpoepen. In het tijdschrift 4Daagse Magazine en op de socialemedia-kanalen van het wandelevenement worden wandelaars dringend verzocht gebruik te maken van een toilet. Op start- en finishlocatie de Wedren wordt het tijdschrift uitgedeeld en is op een groot scherm een campagnevideo te zien. Ook wordt het belang van voeding onder de aandacht gebracht.

Ook raden we aan niet te veel in één keer te drinken

“Met wat je eet en drinkt kan je heel veel invloed uitoefenen op je stoelgang en daardoor je toiletbezoeken beter plannen. Zodra wandelaars starten komt de spijsvertering op gang, dus het is belangrijk niet te zwaar te ontbijten. Het is ook belangrijk dat deelnemers voor vertrek rustig de tijd nemen voor een toiletbezoek. Ook raden we aan niet te veel in één keer te drinken, maar steeds kleine beetjes, want ook wildplassen willen we voorkomen”, aldus Rijke.

Probleemlocaties

Behalve de oproepen aan de wandelaars, wordt op sommige plekken het toezicht aangescherpt. “Op zogenoemde probleemlocaties, dit zijn plekken op de route waar we de afgelopen jaren de meeste klachten over hebben ontvangen, worden meer controleurs dan voorgaande jaren ingezet. Dit geldt onder meer voor de Maldenburghstraat in Nijmegen, de dijk tussen Malden en Molenhoek en de Zevenheuvelenweg.”

Stichting De 4DAAGSE heeft voor wandelaars een cartoon laten maken. - Foto: Roel Venderbosch

Poep zelf opruimen

Hoewel de Vierdaagse het liefst het poepen en plassen in het wild helemaal wil voorkomen, is de verwachting niet dat het helemaal gaat stoppen. “Ons streven is minder klachten, helemaal voorkomen gaat denk ik niet lukken. We hopen dat deelnemers zich bewust worden van de overlast die ze veroorzaken met het wildpoepen en wildplassen, en er daarom voor kiezen het niet te doen”, vertelt Rijke.

We begrijpen dat de nood soms heel hoog kan zijn

Ze benadrukt dat er wel alle begrip voor is dat de stoelgang niet volledig kan worden gecontroleerd. “We begrijpen echt dat de nood soms heel hoog kan zijn. Langs de route staan daarom veel toiletposten en er zijn natuurlijk ook openbare toiletten. Ook is het best vaak mogelijk even gebruik te maken van toiletten van bewoners langs de route. Mocht dat allemaal niet lukken en ophouden is geen optie, dan willen we wandelaars vragen de poep in ieder geval op te ruimen.”

Diskwalificatie

Wandelaars die ondanks alle waarschuwingen en beschikbare toiletten toch wildpoepen en worden betrapt, lopen het risico te worden uitgesloten. “Strikt genomen zouden we deze deelnemers kunnen diskwalificeren op basis van onze reglementen. Deze stellen immers dat wij van onze wandelaars gedrag in lijn met de goede zeden verwachten. Maar diskwalificatie is een zwaar instrument wat we niet graag inzetten, dus we zullen mensen eerst aanspreken en een berisping geven."

Zie ook:

Deel dit artikel