Lead image 1:
Lead image TXT 1: Nu zijn het geen Polen die aardbeien plukken, maar Oekraïners. Foto: Omroep Gelderland
Ankeiler: 'Ze moeten wel echt hard willen werken' en 'Hoe moet dat dan met de taal?' Dat zijn de eerste reacties van Gelderse werkgevers in de horeca en tuinbouw op het plan van minister Karien van Gennip van Sociale Zaken om werkloze jongeren uit Franse probleemwijken naar Nederland te halen.

- 'Ze moeten wel echt hard willen werken' en 'Hoe moet dat dan met de taal?' Dat zijn de eerste reacties van Gelderse werkgevers in de horeca en tuinbouw op het plan van minister Karien van Gennip van Sociale Zaken om werkloze jongeren uit Franse probleemwijken naar Nederland te halen. Dat zou het personeelstekort in de horeca en tuinbouw moeten verlichten.

Tussen de rijen aardbeienplanten bij kwekerij Lam in Winssen staan meerdere vrouwen uit Oekraïne de rode vruchten te plukken. Eigenaar David Abrahamjan is blij met ze. "Ik kom uit Armenië en spreek Russisch, net als deze dames. En ze hebben dezelfde cultuur. Werken hard en heel zorgvuldig. Ik ben blij met al mijn personeel uit Oekraïne."

'Ik zou het best willen proberen'

Zeker omdat hij een jaar geleden tegen een groot probleem aanliep. De Polen die elk jaar hielpen plukken, kwamen niet meer. "Sinds de economie in Polen beter gaat, komen ze hier niet meer werken."

Gelukkig waren daar de Oekraïners. "Anders zou ik het best willen proberen met Franse jongeren, maar ze moeten écht heel erg gemotiveerd zijn om dit werk te willen doen, want het is hard werken. En ik spreek geen Frans of Engels, dus de taal is dan wel een barrière."

Nu zijn het geen Polen die aardbeien plukken, maar Oekraïners. - Foto: Omroep Gelderland

Nog een taal maakt het moeilijk

Die taal noemen meerdere werkgevers als een probleem. "We hebben al veel internationale medewerkers; nog een taal erbij, maakt het wel moeilijk", zegt bloemenkweker Rick van de Werken. En veel werkgevers twijfelen of deze jongeren de juiste werkhouding hebben. "Ik zit niet te wachten op jongeren die niet de juiste houding hebben", zegt fruitkweker Bert den Haan.

Vrees voor 'problemen binnenhalen'

Ook bij de horecabond zijn twijfels. Sander Wind van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Gelderland: "Ik ben bang dat je dan toch problemen gaat binnenhalen." Horecaondernemer Jan van Hooijdonk uit Arnhem is het met hem eens. "Het is ook de vraag of dit voor de jongeren zelf een goede oplossing is. Weg uit je eigen land, ergens waar je de taal niet kent."

Aardbeienkweker Abrahamjan twijfelt ook. Hij wijst naar de huizen die om zijn kwekerij liggen. "Ik heb goed contact met de buurt. Dit is een heel rustig dorp. Ik ben bang dat jongeren uit probleemwijken hier dan ook problemen maken en dat wil ik niet."'

Meer over

Deel dit artikel