- Geschreven door Rob Haverkamp, Omroep Gelderland
Geen celstraf voor Adnan A. die zijn buurman door het hoofd schoot, hoe kan dat?
- Bevat Video: Video
- Ankeiler: Je schiet drie keer op iemand, waarvan twee kogels door het hoofd en hoeft toch niet de gevangenis in.

NIJMEGEN - Je schiet drie keer op iemand, waarvan twee kogels door het hoofd en hoeft toch niet de gevangenis in. Tot die uitzonderlijke uitspraak kwam de rechtbank in Arnhem dinsdag. Hoe kan zoiets?
De 23-jarige Nijmegenaar die vorig jaar tijdens een ernstige psychose zijn 37-jarige buurman Tim Eppink doodschoot is veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. Adnan A. hoeft niet de gevangenis in. Zo'n uitspraak komt niet vaak voor. De reden is dat hij door deskundigen volledig ontoerekeningsvatbaar is verklaard.
Niet verantwoordelijk
Ludo Goossens, voorzitter rechtbank, legde dat ook aan de aanwezige Adnan zelf uit. "En als je dan inderdaad ontoerekeningsvatbaar bent, ben je naar het Nederlandse strafrecht niet verantwoordelijk – niet strafrechtelijk verantwoordelijk – voor wat er is gedaan."
"De rechtbank zal u wel ter beschikking stellen, en waarom doen we dat? Omdat we met de deskundigen weer eens zijn dat u een gevaar voor uw omgeving en voor anderen bent. En daar hoort dan een ter beschikkingstelling bij met een bevel tot dwangverpleging. Dat is ook wat de rechtbank u oplegt. En dat wordt een ter beschikkingstelling met dwangverpleging voor onbepaalde duur."
De uitspraak van de rechter:
Demonen
De man die zijn buurman door het hoofd schoot dacht dat hij schoot op demonen in de vorm van zwarte of rode wolken die hem wilden verkrachten of vermoorden. De rechter richtte zich nog kort tot de nabestaanden van Tim Eppink.
"Is dit een eis die recht doet aan het verdriet van de nabestaanden van Tim? Is dit nou gerechtigheid?" Het zijn woorden van de officier van justitie tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak. Ze worstelde zichtbaar met het niet kunnen opleggen van een straf, met het oog op het leed dat de nabestaanden is aangedaan.
Heel moeilijk voor nabestaanden
De rechtbank gaat daar in mee. "De rechtbank begrijpt heel goed dat het niet op kunnen leggen van een straf voor nabestaanden heel moeilijk kan zijn", zegt persrechter Merel Wasmann daar over. "Terwijl de rechtbank ook zegt dat geen enkele straf recht zal doen aan het leed wat hen is overkomen. Hun zoon is overleden, hun broer overleden, hun vriend is overleden. En daar zullen ze de rest van hun leven mee moeten leven."
Die nabestaanden blijven met veel vragen zitten. "Wat maakte dat hij niet de hulp kreeg die hij nodig had? Wat zegt dat over onze maatschappij?", vroeg een zus van Tim zich af tijdens het voorlezen van haar slachtofferverklaring. Ze beschreef hoe het haar hele leven beheerst en dat van haar ouders en broer en zus. "Niet alleen Tim's leven is kapot gegaan."
Tikkende tijdbom
Zijn moeder noemde de verdachte een tikkende tijdbom. "Waarom heeft niemand actie ondernomen? Dit was te voorkomen geweest. De tijdbom is afgegaan."
De officier beschreef hoe een bizar noodlot Tim heeft getroffen. Hij had zich verslapen voor zijn werk en trof daarop zijn psychotische buurman Adnan. "Het lijkt of het slachtoffer Tim op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats is geweest", zei de officier van justitie ter zitting. "En hoe wrang is dat? Dat dat de conclusie is."