Ankeiler: Eén op de vijf jongens en mannen is slachtoffer van seksueel misbruik. Toch zoeken er maar weinig van hen na dit misbruik professionele hulp.

- Eén op de vijf jongens en mannen is slachtoffer van seksueel misbruik. Toch zoeken er maar weinig van hen na dit misbruik professionele hulp. Het Centrum Seksueel Geweld start daarom vandaag met een online campagne die specifiek gericht is op die jongens en mannen. De boodschap is: 'wij zijn er ook voor jullie'.

"Er was iets kapotgemaakt binnenin me", vertelt Renald die in zijn jeugd misbruikt werd. Nu is hij 37 jaar en wil hij hulp bieden: "Blijf er niet mee rondlopen, praat erover. Probeer iemand te vinden die je vertrouwt. Als je niemand in je omgeving hebt, neem dan contact op met instanties die hiervoor zijn."

Hij en vier andere mannen doen op de website van het CSG een boekje open over wat hen is overkomen. Mike van 17 jaar (niet zijn echte naam) kreeg juist te maken met online seksueel misbruik. Hij ontmoette via Instagram een meisje van zijn leeftijd. Eerst vroeg ze een foto zonder T-shirt, later een naaktfoto. Maar dat was niet het einde. "Ik kreeg een bericht waarin ze zei dat ik mezelf moest filmen terwijl ik mezelf aan het aftrekken was. Als ik dat niet zou doen, dan zou ze mijn naaktfoto naar mijn ouders en klasgenoten sturen. Ik schrok me rot, ik was gelijk in paniek. Ik wist niet wat ik moest doen."

Een derde van de misbruikte mannen heeft het nooit iemand verteld

Dat weinig jongens en mannen hulp zoeken na het meemaken van een nare seksuele ervaring, is volgens Iva Bicanic van het Centrum Seksueel Geweld een landelijke trend. "Hulp zoeken na het meemaken van een aanranding of verkrachting is überhaupt al moeilijk, maar voor jongens en mannen is het extra lastig. Een derde van de misbruikte mannen heeft het zelfs nooit aan iemand verteld. Dit heeft onder andere te maken met de manier waarop we als samenleving naar mannen kijken. Als man word je geacht sterk te zijn en voor jezelf op te kunnen komen. Mannen die seksueel geweld meemaken, ervaren daardoor meer schaamte en schuldgevoelens dan vrouwelijke slachtoffers, en dat maakt het moeilijk voor hen om hulp te zoeken."

Verwarring door erectie of klaarkomen

Nog een aspect waardoor mannelijke slachtoffers minder snel hulp zoeken, is de verwarring die zij ervaren. "Tijdens het misbruik, krijgen veel mannen een erectie of komen klaar", legt Bicanic uit. "Dat zegt helemaal niets over opwinding of toestemming – het is een automatische lichamelijke reactie op de spanning, waarop je zelf geen invloed hebt - maar zoiets kan grote vragen oproepen. Vond ik het dan tóch lekker? Wilde ik het dan wél? Als de pleger ook een man is, is er vaak ook verwarring over de eigen seksuele identiteit: ben ik nu homoseksueel? Ruim de helft van de mannen twijfelt daarover na zo’n ervaring."

'Welcome to the gayscene'

Thomas is 31 jaar en homoseksueel; hij werd gedrogeerd en verkracht door een man. "Deze gebeurtenis heeft mijn leven veranderd. Door mij te verkrachten nam deze man een stukje van mijn kracht weg. Ik voelde me niets meer", vertelt hij. Maar hij raakte ook teleurgesteld in zijn vrienden. "Toen ik mijn homo-vrienden over de verkrachting vertelde, leek het alsof het voor veel van hen een normale ervaring was. ‘Welcome to the gayscene’, zei iemand. Ik kon het niet geloven. Heel naïef dacht ik dat ze me zouden steunen, maar dat bleek allesbehalve waar. Ineens zag ik overal de taboes rondom mannen en seksueel geweld."

Thomas ondervindt nog dagelijks klachten. "Door alle stress ging ik bijvoorbeeld tandenknarsen, waardoor mijn gebit sleet en ik extra tandartskosten moest maken. Ook heb ik EMDR-therapie gehad om de gebeurtenis te verwerken. Maar nog altijd ben ik niet helemaal mezelf."

Over het Centrum Seksueel Geweld

Het Centrum Seksueel Geweld is een plek waar slachtoffers van aanranding of verkrachting hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben: forensische, medische en psychische hulp. Hier werkt een team van artsen, verpleegkundigen, politie en andere hulpverleners samen om slachtoffers van aanranding en verkrachting specialistische zorg te geven. Slachtoffers van seksueel geweld kunnen bij het CSG terecht door te bellen naar: 0800-0188 of te chatten via: chatmetcsg.nl. Er is ook een speciale pagina ingericht over mannen en seksueel geweld; die vind je hier.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel