Bevat Audio: Audio
Ankeiler: “Vooral in de sport is een veilige omgeving voor niet-hetero´s vaak ver te zoeken,” aldus Henk Beerten, voorzitter van het bestuur van de Eurogames Nijmegen.

- “Vooral in de sport is een veilige omgeving voor niet-hetero´s vaak ver te zoeken,” aldus Henk Beerten, voorzitter van het bestuur van de Eurogames Nijmegen. Het sportevenement wordt eind juli, in de week ná de Vierdaagse in de Waalstad georganiseerd. Sporters uit heel Europa nemen het dan tegen elkaar op.

De Eurogames is een jaarlijks sportevenement voor de LHBTI gemeenschap. Dit is de negentiende editie van het festival, dat ieder jaar een andere Europese stad aandoet. De bedoeling is dat het evenement bijdraagt aan het gesprek over inclusiviteit in de sport. “Vooral voor jongeren, die met hun seksuele identiteit bezig zijn. Daar is vaak geen begrip voor, dus er is werk aan de winkel,” vertelt Beerten.

Beluister hier het hele interview met Henk Beerten:

De Eurogames zijn een instrument om daar aandacht op te vestigen, vertelt Beerten: “De sporten worden georganiseerd door gay sport verenigingen samen met reguliere verenigingen. Dat betekent dat die met elkaar in gesprek gaan over het onderwerp. Dat is een beginpunt om na te denken over de vraag: hoe kunnen we die omgeving veiliger maken?”

Nog niet in 'moeilijke' steden

Dat wil overigens niet zeggen dat het overal mis is. Vaak is acceptatie en emancipatie van LHBTI'ers helemaal geen issue. “Maar,” waarschuwt Beerten, “als er niet over gepraat wordt, wil dat niet zeggen dat er niks aan de hand is. Het is dus nooit klaar.”

Eerdere edities van de Eurogames waren vooral in andere West- en Noord-Europese steden, zoals Stockholm, Düsseldorf, en vorig jaar Malmö en Kopenhagen. Na Nijmegen gaat het evenement naar Bern, Wenen en Lyon. Net als Nijmegen niet bepaald steden waar LHBTI-emancipatie achter loopt. Zou het niet goed zijn het evenement te organiseren in steden waar het probleem groter is? “Het zou inderdaad mooi zijn om het in Tirana of Istanbul te houden,” erkent Beerten, “maar dan moet je wel een plaatselijke organisatie hebben die het kan doen. Hier hebben we ondersteuning van overheden, ook in de vorm van subsidie.”

Meedoen als sporter of vrijwilliger

Vanaf 27 juli wordt er in 17 disciplines gesport. Daar zitten traditionele sporten bij, zoals voetbal en zwemmen, maar ook ‘apartere’, zoals bijvoorbeeld Bridge en Martial Arts. Voor de meeste sporten is de inschrijving nog open. Het is trouwens niet zo dat alleen LHBTI'ers mogen deelnemen. Beerten: “Dat eisen, dat gaan we ook echt niet doen. Juist die mix is positief.”

Ook is de organisatie nog op zoek naar meer vrijwilligers die meehelpen tijdens het evenement. En het evenement bestaat niet alleen uit sport: zo zijn er rondleidingen door de stad, feesten en een speciaal filmprogramma in LUX. Meer informatie is ver vinden op de website van de Eurogames Nijmegen 2022.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel