Lead image 1:
Lead image TXT 1: Er zijn 15 plekken waar straatmuzikanten spelen. Foto: NK Straatmuzikantenfestival 2022
Ankeiler: Zoals zo velen, was ook het NK Straatmuzikantenfestival 'slachtoffer' van Corona, maar zaterdag mogen ze weer.

- Zoals zo velen, was ook het NK Straatmuzikantenfestival 'slachtoffer' van Corona, maar zaterdag mogen ze weer. In het centrum van Elst staan er op de 14de editie in totaal 34 acts verdeeld over 15 plekken om een deuntje te spelen. “Je kunt winnen als je interactie met het publiek hebt”, legt Paul Lapian, voorzitter van Stichting NK Straatmuzikanten uit. “Maar de kwaliteit moet ook goed zijn natuurlijk.”

Het NK Straatmuzikantenfestival begon als klein evenement in 2006 , maar groeide zo snel in acts en aandacht, dat de organisatie groter wilde uitpakken. In 2014 werd het daarom officieel omgezet in het NK Straatmuzikanten. De acts zijn in drie categorieën ingedeeld: solisten, duo’s en groepen.

Voorheen had het publiek een stem in de juryring, maar dat is nu qua tijd en organisatie niet meer haalbaar. Daarvoor in plaats is gekozen voor een zeskoppige jury die in twee groepen alle acts nalopen. De straatmuzikanten staan namelijk op verschillende plekken waar ze zo'n 25 minuten spelen.

Op onderstaand kaartje kun je zien waar gespeeld wordt:

Er zijn 15 plekken waar straatmuzikanten spelen - Foto: NK Straatmuzikantenfestival 2022

Per categorie is er een eerste, tweede en derde prijs, maar er wordt ook een overall winnaar gekozen. Die act mag zich Nederlands Kampioen Straatmuzikant(en) 2022 noemen en die krijgt ook de uit steen vervaardigde Elstar appel. Verder is een speciale aanmoedigingsprijs.

De NK begint om 11.30 uur en eindigt om 15.30 uur met een optreden van de act The Amazing Stroopwafels'- de 'godfathers' van de straatmuziek in Nederland - op het St. Werenfriedplein. Hierna worden alle winnaars bekendgemaakt.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel