Ankeiler: "Het Gelderse stikstofplan gaat problemen met luchtkwaliteit en verschraling van de Veluwse natuur door stikstof niet keren. Daarmee ga je het niet halen."

- "Het Gelderse stikstofplan gaat problemen met luchtkwaliteit en verschraling van de Veluwse natuur door stikstof niet keren. Daarmee ga je het niet halen."

Dat zegt Nederlands bekende stikstofstrijder Johan Vollenbroek uit Nijmegen van Mobilisation for the environment tegen critici van de kabinetsplannen van afgelopen vrijdag en tegen aanhangers van meer 'boervriendelijke' plannen zoals van de Provincie Gelderland, waarin er landbouw op en rond de Veluwe blijft bestaan. De provincie vreest een sociale en economische leegloop op de Veluwe.

Er is veel kritiek op de kabinetsplannen, ook in de eigen achterban van de coalitiepartijen in het kabinet, bleek bijvoorbeeld op het VVD-congres zaterdag.

Niet alles op de boeren

In de kabinetsplannen moeten veehouders rond de Veluwse natuur weg, om te bereiken dat daar plaatselijk 70% minder stikstof wordt uitgestoten. De provincie Gelderland heeft daarentegen een plan dat uitgaat van 40% minder stikstof door boeren, en 25% minder stikstof door andere sectoren. Dan komt niet alles op de nek van de boeren terecht.

'De Parenco en afvalovens gaan echt niet weg'

"Maar de Parenco, een van de grootste stikstofuitstoters, gaat echt niet weg, net als de papierproducenten langs het kanaal. Dat zou miljarden kosten en dat zie ik nog niet gebeuren", zegt Vollenbroek. "En de afvalovens bij Nijmegen en Duiven ook niet."

Innovatie bij boerenbedrijven, zoals de provincie ook voor zich ziet, gaat volgens de criticus onvoldoende zoden aan de dijk zetten. "Wat dat betreft is al het laaghangend fruit al geplukt. Ammoniakarme vloeren werken niet en luchtwassers halen op zijn best 40% ammoniak uit de lucht, ze hebben niet het effect gesorteerd waar we op hoopten. Terwijl boeren er soms veel geld in hebben geïnvesteerd."

Eendenfokkerijen en kalvermesterijen

De Nijmeegse stikstofstrijder kan zich de frustratie van sommige boeren daarom aan een kant heel goed voorstellen. Aan de andere kant heeft een jarenlange en sterke lobby van de agrarische sector volgens hem gemaakt dat er jarenlang overtollige uitstoot was.

"Het probleem zit niet bij een boer met wat geiten in de buitenlucht die je op televisie ziet. De enorme veestallen met grote aantallen dieren zijn het probleem. De grote kalvermesterijen en eendenfokkerijen rond de Veluwe stoten ontzettend veel ammoniak uit."

Economische consequenties

Schonere bedrijvigheid moet uitstoters vervangen, maar komt er niet tussen omdat de boeren op het stikstofbudget drukken en vergunning na vergunning sneuvelt, waarschuwt Vollenbroek. "De critici hebben nog niet door wat de economische consequenties zullen zijn als we het stikstofprobleem niet oplossen."

Natuur aan eind van Latijn

Vollenbroek vergelijkt de overmatige stikstof in de natuur met een situatie waarin de mens uitsluitend vette friet eet en daaraan zal bezwijken. "Van een deel van de Veluwse natuur is het nu al de vraag of het nog ooit te repareren is. De paar oude eikenbossen die er nog zijn, zijn aan het eind van hun Latijn en de zweefvliegen waar vogels van eten zijn drastisch afgenomen in Park Hoge Veluwe.

Lees andere meningen en artikelen over stikstof in het dossier op onze website.

Blijf dit dossier volgen voor meer reacties en ontwikkelingen.

Deel dit artikel