Bevat Video: Video
Ankeiler: Het is een spannende dag vandaag voor Demi de Bijl van 16 en Ottelien Pauwels van 24 jaar.

- Het is een spannende dag vandaag voor Demi de Bijl van 16 en Ottelien Pauwels van 24 jaar. Zij vertrekken vandaag, samen met 48 andere sporters uit Nijmegen en Wijchen, naar de Special Olympics in Twente. Dit zijn Olympische Spelen voor mensen met een verstandelijke beperking.

“Ik ben vier jaar geleden ook geweest", vertelt Demi. "Het is altijd gezellig en ik vind voetballen heel erg leuk. Ik hoop voor de eerste prijs te kunnen gaan", vertelt ze trots. "Ik ga in ieder geval mijn best doen." Demi speelt bij Woezik+, dit is een onderdeel van Sportclub Woezik in Wijchen. Voetbal+ is er speciaal voor voetballers met een verstandelijke beperking, die cognitief en/of sociaal emotioneel niet mee kunnen met leeftijdgenoten binnen een regulier voetbalteam.

Bekijk hier de reportage. De tekst gaat verder onder de video:

“De toegevoegde waarde van deze Olympische Spelen is dat deze sporters gerespecteerd kunnen sporten", vertelt Peter Jansen, coördinator én oprichter Voetbal+. "Dat betekent dat net zo goed als de reguliere sporten aangemoedigd worden. Dat is voor onze deelnemers van essentieel belang: dat ze gelijk gesteld worden aan welke andere sport dan ook", legt Jansen uit.

Deelnemers krijgen boost door meedoen

"We zien dat de ontwikkeling van deze meisjes en jongens een absolute boost krijgt als ze aan dit soort evenementen kunnen én mogen meedoen", vertelt Jansen verder. "We mogen helaas maar met twee teams komen, maar we hebben veel meer aanmeldingen. Dit jaar hebben we één team van Aqua-Novia '94 uit Nijmegen mee en één team van Voetbal+.

Ottelien Pauwels zwemt bij zwemvereniging Aqua-Novio ’94. Ze doet normaal gesproken aan waterbasketbal, maar gaat met de Special Olympics wedstrijdzwemen. "Het is de eerste keer dat ik mee mag en ik ben benieuwd hoe het gaat", legt ze uit. Ze wil geen prijs in gedachten nemen, want "als ik dat doe, dan kan ik wellicht teleurgesteld raken als ik het niet haal". maar later zegt ze toch ze hopen op goud, zilver of brons. Ze is niet gelukkig niet zenuwachtig, maar lekker ontspannen vertelt ze.

Spelen duren tot en met zondag

Na een toespraak van de wethouder van Sport Bea Schouten én een welverdiende lunch, werden alle sporters feestelijk uitgezwaaid. Vanaf het Sportcentrum Arcus gingen ze op weg naar Hengelo. Daar vindt de openingsceremonie plaats in het Fanny Blankers-Koen Stadion. Er zijn in totaal 25 sporttoernooien in 14 Twentse gemeenten die van vandaag tot en zondag worden gehouden.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Meer over

Deel dit artikel