Ankeiler: De bibliotheek in Elst is het eerste uitgiftepunt voor gratis menstruatieproducten in de gemeente Overbetuwe.

- De bibliotheek in Elst is het eerste uitgiftepunt voor gratis menstruatieproducten in de gemeente Overbetuwe. De gemeente heeft eind mei de locatie beschikbaar gesteld en het Armoedefonds stelt de materialen beschikbaar. Meisjes en vrouwen die maandverband of tampons nodig hebben, kunnen dit overigens zo pakken en hoeven geen afspraak te maken.

In meerdere steden zijn er zogenaamde 'MUP's: Menstruatieproducten Uitgiftepunten. Om menstruatiearmoede tegen te gaan, ondersteunt het Armoedefonds inmiddels 819 uitgiftepunten. Op de meeste punten is zowel maandverband als tampons aanwezig.

“Ik hoop dat in Overbetuwe veel vrouwen en meisjes die het nodig hebben, de weg naar het uitgiftepunt weten te vinden", legt Wethouder Chantal Teunissen uit. "Het màg niet zo zijn dat meiden een paar dagen school en vrienden missen, omdat er in hun gezin niet voldoende geld is om menstruatieproducten te kopen. Het zijn vaak al niet de beste dagen van de maand. Daarom ben ik ontzettend blij dat het Armoedefonds en de bieb dit initiatief hebben opgepakt.”

Genoeg materiaal voor 100 meisjes en vrouwen

Per maand is er voldoende materiaal aanwezig voor zo’n 100 vrouwen en meisjes laat de gemeente Overbetuwe weten. Na zes maanden wordt de balans van dit uitgiftepunt opgemaakt. Als blijkt dat de kast met menstruatieproducten een succes is, komen er meer uitgiftepunten, zoals bij de Voedselbank en scholen. In Nijmegen zijn er al tien uitgiftepunten, in Wijchen één, maar in Druten en Beuningen zijn er nog geen. Op de pagina van het Armoedefonds vind je alle uitgiftepunten in Nederland.

De bibliotheek Elst is gevestigd aan het Europaplein 1 en deze is op werkdagen geopend van 14.00 tot 17.30 uur en op zaterdag van 10.00 tot 12.30 uur.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel