Bevat Video: Video
Ankeiler: Zijn advocaat wil dat Tarik O. volgens het jeugdstrafrecht gestraft wordt voor het doodrijden van de 42-jarige Sebastiaan Theloosen uit Wijchen.

- Zijn advocaat wil dat Tarik O. volgens het jeugdstrafrecht gestraft wordt voor het doodrijden van de 42-jarige Sebastiaan Theloosen uit Wijchen. Maar als het aan de advocaat-generaal ligt, legt het gerechtshof zeven jaar cel en tbs op. Dat is dezelfde straf die de rechtbank eerder aan de pakketbezorger oplegde.

O. wordt ervan verdacht op 18-jarige leeftijd de inwoner van Wijchen dood te hebben gereden. Volgens de advocaat-generaal komt de verdachte niet in aanmerking om onder het jeugdstrafrecht te worden berecht. In uitzonderlijke gevallen kan dat bij verdachten tot 23 jaar, bijvoorbeeld als er sprake is van een verstandelijke beperking.

In dat geval zou de straf van kortere duur zijn. Twee jaar gevangenisstraf en een jeugd-tbs, een zogeheten PIJ-maatregel, ook voor de duur van twee jaar. Dat is fors minder dan de zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging waartoe O. in eerste aanleg is veroordeeld. Tbs kan zomaar 10 jaar in beslag nemen.

Kijk hier naar beelden van het hof in Arnhem:

Drie keer overreden

Tarik bezorgde pakketjes in Wijchen. Hij en Sebastiaan hadden een woordenwisseling over te hard rijden in de woonwijk waar Sebastiaan en zijn vrouw op dat moment de hond uit lieten. "Een ontzettend heftige en nare zaak", typeerde advocaat-generaal Joost Zeilstra wat zich daarop voltrok.

"De gebeurtenissen op 24 november 2020 zijn werkelijk gruwelijk. En zulk geweld zie je niet vaak. En dit allemaal dus met een aanleiding van niks. Verdachte heeft het slachtoffer drie keer overreden. Voor de ogen van zijn vrouw, het lichaam van Sebastiaan Theloosen onherkenbaar achterlatend."

Tarik betuigde eerder en dinsdag weer bij herhaling spijt. Volgens de advocaat-generaal kwam die spijt pas toen hij niet anders meer kon. De verdachte heeft volgens deskundigen een antisociale persoonlijkheidsstoornis en psychopathische trekken.

Nog pakketjes bezorgd nadien

"Het leek hem in de eerste instantie volledig koud te laten. Zelfs zo koud dat hij nog zijn middelvinger opstak naar de vrouw van Sebastiaan en vervolgens nog verschillende pakketjes op zijn route heeft bezorgd."

De advocaat van de verdachte, Gerald Roethof, wil juist dat zijn cliënt Tarik O. volgens het jeugdstrafrecht wordt berecht. Niet eerst jaren de gevangenis in maar zo snel mogelijk starten met een behandeling. "En niet wachten tot hij jaren gezeten heeft en hij volledig krom gegroeid is, in een milieu tussen boeven. Verhard is. Totaal verhard. En dan gaan behandelen? Dan zeg ik: Nederland waar zijn we mee bezig? Ik denk oprecht dat jeugdstrafrecht het beste past bij Tarik."

'Mijn man helemaal kapot gereden'

De vrouw van Sebastiaan Theloosen refereerde in haar slachtofferverklaring richting Tarik ook aan de strafmaat. "Ruim anderhalf jaar geleden heb jij mijn man en de vader van mijn kinderen op brute wijze om het leven gebracht. Voor mijn eigen ogen heb je mijn man letterlijk en figuurlijk helemaal kapot gereden. Het beeld van het toegetakelde lichaam van mijn man zal ik nooit meer vergeten."

"Na alle verhoren en onderzoeken ben je uiteindelijk veroordeeld tot zeven jaar cel en tbs. Ik hoop dan ook uit de grond van mijn hart dat het hof ook ziet wat de rechtbank zag, namelijk dat jij hier voor verantwoordelijk bent. En dat het jeugdstrafrecht op jou zeker niet van toepassing is, en dat je naast een forse gevangenisstraf ook tbs krijgt opgelegd. Je moet er toch niet aan denken dat er weer zoiets vreselijks gebeurt en er nog een gezin uit elkaar wordt gescheurd en met zoveel verdriet achterblijft? Je hebt een volwassen misdaad gepleegd en daarvoor heb je een volwassen straf gekregen."

De uitspraak volgt over vier weken.

Zie ook: