Ankeiler: Het cruiseschip in de Veerhaven aan de Waal in Druten wordt momenteel bewoond door zo'n 90 à 100 vluchtelingen uit Oekraïne.

- Het cruiseschip in de Veerhaven aan de Waal in Druten wordt momenteel bewoond door zo'n 90 à 100 vluchtelingen uit Oekraïne. De meesten van hen zullen waarschijnlijk enkele maanden op het schip verblijven.

Dat maakte de Drutense burgemeester Corry van Rhee-Ammerveldt dinsdag bekend. Zij is tevreden met hoe de opvang tot nu toe verloopt. Het schip kan maximaal 140 mensen herbergen.

Minimumleeftijd aan boord 12 jaar

Volgens Van Rhee gelden er tamelijk strenge regels aan boord. Zo is bijvoorbeeld het gebruik van hasj en alcohol aan boord verboden. "Het oogt als een luxe riviercruiseboot, en dat is het ook. Toch zijn de hotelkamers vrij klein en best wel gehorig, vergeleken met een normale woning," zegt de burgemeester.

Vanuit veiligheidsoverwegingen is de minimumleeftijd voor mensen aan boord inmiddels verhoogd van 4 jaar naar 12 jaar. Aan oudere kinderen is het gemakkelijker om uit te leggen dat het gevaarlijk is om in het water te vallen. Er zouden anders ook meer hekken nodig zijn, en dat doet een beetje denken aan een gevangenis en dat willen we beslist niet, zo zei burgemeester Van Rhee.

Scholen bekijken wat het beste is voor Oekraïense jeugd

Er wordt nog even bekeken wanneer de Oekraïense kinderen naar school gaan. De burgemeester: "Het is de vraag of dat nog vóór de zomervakantie gebeurt. In Oekraïne zelf is de schoolvakantie al begonnen, want die duurt daar veel langer dan hier. Er zijn trouwens al volop contacten met de scholen hier en we bekijken nu in goed overleg wat het beste is voor de Oekraïense jeugd."

Een tijd geleden werd bekend dat veel vluchtelingen nog geen leefgeld hadden ontvangen. Dat was een landelijk probleem dat ook speelde bij gemeenten in de regio Nijmegen. Volgens Van Rhee hebben nu vrijwel alle Oekraïners in de gemeente Druten een soort van leefgeld of voorschot daarop ontvangen.

Niet iedereen had bijvoorbeeld een bankrekening. Een van de oplossingen was om gastgezinnen een voorschot te verstrekken. Bij vluchtelingen was onderdak, eten en kleren altijd de eerste prioriteit, aldus Van Rhee. Naast de ruim 90 vluchtelingen aan boord van het cruiseschip, telt Druten ook nog 45 tot 50 vluchtelingen die zijn ondergebracht bij gastgezinnen.

Veel mensen helpen bij opvang

De gemeente telt drie ambtenaren die fulltime bezig zijn met de vluchtelingenopvang. Daarnaast is er een locatiemanager op het schip, zijn er beveiligers en een hele reeks vrijwilligers actief bezig.

Zij helpen ook bij de inschrijving in de gemeente, zodat mensen een burgerservicenummer krijgen. Daarmee krijgen de vluchtelingen toegang tot leefgeld en voorzieningen als gezondheidszorg, onderwijs en werk of dagbesteding.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel