Afdrukken
Bevat Video: Video
Ankeiler: Voor het tweede jaar op rij heeft de gemeente Beuningen een kinderburgemeester.

- Voor het tweede jaar op rij heeft de gemeente Beuningen een kinderburgemeester. Vanmorgen vroeg werd Siem Kregting door de 'echte' burgemeester Daphne Bergman op school ‘overvallen’. Kinderburgemeester word je niet zomaar, maar Siem stak er volgens de jury met kop en schouders bovenuit.

Het is nog vroeg als het team van de gemeente Beuningen, inclusief de wethouder van Onderwijs Alwin Steeg en de echte burgemeester van Beuningen Daphne Bergman, bij De Dromedaris aankomt. Op deze basisschool zit namelijk de nieuwe kinderburgemeester in groep 7.

Bekijk hier de reportage. De tekst gaat verder onder de video.

“Ik had het een heel klein beetje verwacht”, zegt Siem in zijn eerste interview ooit. "Er waren nog maar vier kandidaten over en de juf had verteld dat er vandaag een verrassing was. Ja en toen vervolgens de wethouder binnen kwam lopen met partypoppers waarop 'gefeliciteerd' stond, nou toen wist ik wel bijna zeker dat ik het geworden", vertelt Siem trots.

'Niet bang zijn om in het openbaar te spreken'

“Siem is een hele enthousiaste kinderburgemeester en hij wilde het ook graag worden", legt burgemeester Bergman uit. "Hij heeft ook hele goede ideeën en dat is belangrijk, want je bent kinderburgemeester voor alle kinderen in de gemeente. Siem wil bijvoorbeeld het pesten tegengaan. Dat vonden wij als jury een heel mooi doel.” Maar een kinderburgemeester moet aan meer zaken voldoen; zo moet je je altijd goed voorbereiden en in het openbaar kunnen spreken.

"Wij staan hier vandaag met jullie bijvoorbeeld", legt Bergman uit, "maar je hebt ook 4 & 5 mei, de lintjesregen en festivals. Hij kan natuurlijk niet overal aan mee doen, want hij moet ook naar school", vervolgt Bergman. "Binnenkort komt hij bij de gemeenteraad op bezoek en daar krijgt hij dan de ambtsketting om. De raadsleden zullen hem dan ook allerlei vragen stellen, dus je moet echt niet bang zijn in het openbaar een woordje te doen." Gelukkig kan Siem dat volgens haar heel goed.

'Mijn keuze geldt voor iedereen'

Behalve het pesten tegengaan, wil Siem zich ook inzetten voor Speeltuin Kindervreugd. “Nu is er maar één in de hele gemeente - hier in Beuningen - maar niet in Winssen of Ewijk of Weurt. Het wordt vooral door kleuters gebruikt om te spelen, maar soms ook nog wel door kinderen van mijn leeftijd", vertelt Siem.

Hij begrijpt dat zijn functie behalve leuk, ook serieus is. "Je moet goed nadenken, want je neemt beslissingen voor de hele gemeente. Als ik een keuze maak, dan geldt dat voor iedereen." Ondanks dat Siem tijdens het interview lekker voluit kletst, was hij ook een beetje sprakeloos van het nieuws vertelde hij. Gelukkig waren zijn ouders en oudere zus er ook bij en mocht hij na de speech van de burgemeester, gebakjes uitdelen. Dat viel bij iedereen, inclusief de juf, erg in de smaak.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel