Ankeiler: De GGD Gelderland-Zuid heeft moeite om voldoende artsen en ander zorgpersoneel aan te trekken.

- De GGD Gelderland-Zuid heeft moeite om voldoende artsen en ander zorgpersoneel aan te trekken. Dit probleem speelt vooral bij onder andere forensisch geneeskundigen en vertrouwensartsen. Dat meldt de GGD in de jaarstukken over 2021 en de begroting voor het jaar 2023.

Vorig jaar al maakte de GGD zich zorgen over krapte op de arbeidsmarkt en zei men dat er gaten zouden kunnen vallen in het personeelsbestand. Nu zegt de GGD dat het specifiek gaat om artsen en forensisch personeel. De GGD Gelderland-Zuid werkt voor 14 gemeenten in de provincie, waaronder Druten, Beuningen, Nijmegen en Wijchen.

Groot maatschappelijk belang forensische geneeskunde

De GGD zegt zelfs dat de beschikbaarheid van de forensische dienstverlening in gevaar kan komen. De krapte aan personeel kan volgens de GGD ook leiden tot hogere personeelslasten, omdat mensen tijdelijk worden ingehuurd en dat meestal duurder is.

Forensisch geneeskundigen stellen doodsoorzaken vast, evenals letsels van slachtoffers en de gezondheidstoestand van verdachten en daders. Deze medici staan ten dienste van gemeenten, politie en justitie. De forensische geneeskunde is van groot maatschappelijk belang: het levert een bijdrage aan het (straf)recht, de openbare orde en is een belangrijke pijler van de publieke gezondheid.

Inhuur zorgpersoneel duurder

De problemen op de arbeidsmarkt in de zorgsector zijn volgens de GGD Gelderland-Zuid urgent en dagelijks voelbaar. Het risico bestaat dat de formatie niet op orde is, er gaten vallen en afgesproken prestaties om die reden niet kunnen worden gerealiseerd.

Daarnaast kost het steeds meer geld om de gaten in de planning te ondervangen met de tijdelijke inhuur van medewerkers. Ook is het moeilijk om het verloop van medewerkers goed op te vangen, zo schrijft de GGD.

Vijf scenario's voortgang coronapandemie

Minister Kuipers van Volksgezondheid zei een tijd geleden dat de lokale autoriteiten zich moeten voorbereiden op een mogelijk nieuwe coronagolf in najaar en winter. Hij kreeg de kritiek dat hij de coronaproblemen over de schutting gooide naar de gemeenten. De regionale GGD's spelen een belangrijke rol in de strijd tegen corona.

De GGD Gelderland-Zuid zegt in het jaarverslag en de begroting dat het volkomen onzeker is hoe de coronapandemie zich verder zal ontwikkelen. Daarom houdt men rekening met vijf zeer uiteenlopende scenario's. Terug naar normaal; een soort griep+; externe dreiging; continue strijd en worst case scenario.

Later dit jaar duidelijker beeld corona

Deze scenario’s zijn volgens de GGD gebaseerd op vier drijvende krachten: mutaties van het virus, vaccinatie, immuniteit en menselijk gedrag. De regio Nijmegen scoort uitstekend wat betreft vaccinaties, alleen de stad Nijmegen en Overbetuwe lopen achter. De GGD hoopt in de loop van dit jaar een duidelijker beeld te krijgen van de toekomst en de risico's van corona beter te kunnen inschatten.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Meer over

Deel dit artikel