Bevat Audio: Audio
Ankeiler: Columnist Vincent Cantrijn schrijft wekelijks over politiek en maatschappelijke ontwikkelingen in de regio. Deze week: hoe groente en fruit Nijmeegse partijen dichter bij elkaar brengt.

- Columnist Vincent Cantrijn schrijft wekelijks over politiek en maatschappelijke ontwikkelingen in de regio. Deze week: hoe groente en fruit Nijmeegse partijen dichter bij elkaar brengt.

De VVV verhuist binnenkort vanuit de stadsschouwburg naar een pand op de Grote Markt en gaat daarna als Citystore door het leven. Dat bekt citymarketingtechnisch een stuk hipper. Maar met stip de meest opmerkelijke passage in het persbericht vond ik het nieuwtje dat de nieuwe Citystore o.a. bier van brouwerij Oersoep gaat verkopen. Dat is een doorbraak van jewelste. In 2010 werd de VVV door de Gelderlander zondevrij verklaard, omdat er geen streekgebonden alcohol werd verkocht aan de balie. Dat was namelijk ten strengste verboden. Dat mocht van de Voedsel- en Warenautoriteit alleen in zaken waar voornamelijk levensmiddelen werden verkocht. Het was namelijk oneerlijke concurrentie voor de speciaalzaken. Daarom mocht de VVV in Groesbeek alleen wat slappe druivenlimonade verkopen om de toeristen te attenderen op het feit dat Groesbeek ook een wijndorp is. Calvinistische treurigheid troef via onnavolgbare betuttelende regels. Vanaf nu is die truttigheid opgeheven. Bier van Oersoep in de Citystore. Halleluja!

Het was afgelopen week sowieso halleluja in de Nijmeegse horeca. Restaurant De Nieuwe Winkel kreeg twee Michelinsterren. Een culinaire prestatie die nationaal en internationaal bijzonder hoog wordt aangeschreven. En terecht. Welke krant in de wereld rapporteerde niet over dat bijzondere restaurant in Nijmegen. Een beter slotakkoord kan de naar Eindhoven vertrekkende wethouder citymarketing Monique Esselbrugge zich niet wensen. Nijmegen aan de wereldtop van veganistisch koken. Toch iets anders dan het Brabants worstenbroodje. Ook al is dat opgenomen in de Nederlandse lijst van waardevol en uniek immaterieel erfgoed. Toch buitelden de negatieve reacties na het uitdelen van de twee Michelinsterren weer over elkaar heen. De Nieuwe Winkel is namelijk een veganistisch restaurant en wordt beschouwd als trendsetter op het gebied van het nieuwe eten. Voor velen het zoveelste bewijs dat Nijmegen door een links beleid compleet naar de knoppen gaat. Toen restaurant Thibeau aan het Koningsplein opende leverde dat dezelfde reacties op. Want hip, groen en grotendeels vega. Daar zat GroenLinks achter. Kon niet missen. Nog geen twee dagen later kon de vlag uit bij deze culinaire azijnpissers. Burger King, Kentucky Fried Chicken en Starbucks gaan zich vestigen in een fastfoodplein bij de Blokken van Struycken. Een vergunning kan niet geweigerd worden. Het bestemmingsplan maakt namelijk geen onderscheid tussen een afhaalloket voor een bak kipnuggets of een restaurant met Chinese Mahonieboomsoep op de kaart. Dus halleluja voor de liefhebbers van de vette hap. Maar er zijn nog meer culinaire verwikkelingen op politiek gebied. Het CDA wil namelijk gratis groente en fruit via de Voedselbank of de Vincentiusvereniging aan minima verstrekken. De gemeente moet hiervoor jaarlijks honderdduizend euro op de begroting reserveren. Marjolijn Mijling, fractievoorzitter van het CDA, hoopt dat dit initiatief wordt opgenomen in het nieuwe coalitieakkoord van GroenLInks, Stadspartij en D66 als handreiking naar de oppositie.

Groente en fruit om de kloof tussen coalitie en oppositie te verkleinen. Het zou wat zijn. Een unieke Nijmeegse noviteit op het gebied van politieke vernieuwing. Naar verwachting wordt komende donderdag het coalitieakkoord bekend gemaakt. Daarna roept Marjolijn Mijling triomfantelijk op de trappen van het stadhuis: halleluja!

Vincent Cantrijn

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.