- Geschreven door Rob Haverkamp, Omroep Gelderland
Rechter: asfaltfabriek mag geen asfalt maken voor A73
- Ankeiler: Het mag niet. Asfalt produceren voor onderhoud aan de snelweg A73 bij Malden.

NIJMEGEN - Het mag niet. Asfalt produceren voor onderhoud aan de snelweg A73 bij Malden. Die mededeling heeft asfaltcentrale APN uit Nijmegen gekregen nadat het bedrijf de rechter om een oordeel had gevraagd.
Het gaat om productie van asfalt waar zogeheten gemodificeerd bitumen bij wordt gebruikt. "Dergelijk asfalt wordt overal in Nederland al jarenlang gevraagd en geproduceerd, juist vanwege de milieu- en slijtagevoordelen", reageert de asfaltproducent teleurgesteld.
"We moeten nu diverse klanten teleurstellen die werken voor projecten van bijvoorbeeld Rijkswaterstaat." Het gevraagde asfalt moet nu elders in Nederland worden geproduceerd. "Daardoor moeten nu ook tonnen asfalt van grotere afstand richting Nijmegen worden aangevoerd met alle negatieve milieueffecten tot gevolg."
APN gaat nu de uitspraak van de rechter bestuderen om in afwachting van de behandeling van het bezwaar eventuele vervolgstappen te zetten. De asfaltproducent is een hoofdpijndossier voor de gemeente Nijmegen en een kwelling voor de mensen die in de omgeving wonen. Na protesten van omwonenden hebben raadsleden al uitgesproken dat de centrale dicht moet, maar dat gaat niet zomaar.
Zie ook: GLD Dossier asfaltcentrale
Dwangsom
De gemeente is logischerwijs juist blij met de uitspraak van de rechter, die eerder al dreigde met een dwangsom van 25.000 euro als de asfaltfabriek toch gemodificeerd bitumen zou gebruiken bij de productie van asfalt. De gemeente vermoedt dat die productie harder stinkt met meer overlast voor omwonenden tot gevolg.
“Ondertussen werken we aan de zitting voor het bezwaar van Dura Vermeer (eigenaar van APN, red.) tegen het besluit van de gemeente tot de last onder dwangsom. Ook zijn we geïnteresseerd in de onderzoeksresultaten van het geuronderzoek van Dura Vermeer dat zij verplicht moesten uitvoeren tijdens de productie medio mei. De resultaten van het eigen (geur)onderzoek verwachten we uiterlijk binnen twee weken. Uiteindelijk doen we dit voor een zo goed mogelijke luchtkwaliteit voor onze inwoners.”
Eerder wel, nu niet
Half mei kreeg APN nog gelijk van de rechter en mocht asfalt met gemodificeerd bitumen produceren voor onderhoud aan het Velperbroekcircuit in Arnhem. Eenmalig. Volgens de rechter is er niets aan de feiten en omstandigheden veranderd dat nu zou maken dat er opnieuw een uitzondering gemaakt kan worden.
Roel van Tiel, die namens omwonenden van verschillende omliggende wijken het woord voert over de overlast die zij ervaren reageert gematigd positief. "Geen uitzondering nu. Op zich goed nieuws natuurlijk." Maar volgens hem zegt het niet veel over welke kant het in de toekomst op zal gaan.