Bevat Video: Video
Ankeiler: De officier van justitie eist TBS met dwangverpleging voor de 23-jarige, psychotische man die vorig jaar in Nijmegen zijn buurman Tim Eppink zou hebben doodgeschoten.

- De officier van justitie eist TBS met dwangverpleging voor de 23-jarige, psychotische man die vorig jaar in Nijmegen zijn buurman Tim Eppink zou hebben doodgeschoten. Hoe kan het dat iemand met ernstige mentale problemen, zo lang met een vuurwapen kon rondlopen? Dat is één van de vragen die leven bij de nabestaanden van Tim.

"Wat maakte dat hij niet de hulp kreeg die hij nodig had? Wat zegt dat over onze maatschappij?", vraagt een zus van Tim zich af tijdens het voorlezen van haar slachtofferverklaring. Ze beschrijft hoe het haar hele leven beheerst en dat van haar ouders en broer en zus. "Niet alleen Tim's leven is kapot gegaan."

Tikkende tijdbom

Zijn moeder noemt de verdachte een tikkende tijdbom. "Waarom heeft niemand actie ondernomen? Dit was te voorkomen geweest. De tijdbom is afgegaan."

De voorzitter van de rechtbank reageert vol mededogen en geeft aan dat er helaas geen antwoorden op de vragen van moeder zijn. "Daar zult u mee moeten leven."

Demonen

De 23-jarige Adnan A. schiet op 25 augustus vorig jaar in Nijmegen tijdens een ernstige psychose zijn buurman Tim (37) door het hoofd. "Mijn cliënt zegt zelf dat hij zich enkel kan herinneren dat hij geschoten heeft", verklaarde zijn advocaat. "Hij weet niet dat hij op Tim Eppink heeft geschoten. In zijn beleving heeft hij geschoten op demonen in de vorm van zwarte of rode wolken die hem wilden verkrachten of vermoorden."

"Het lijkt of het slachtoffer Tim op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats is geweest", zei de officier van justitie ter zitting. "En hoe wrang is dat? Dat dat de conclusie is."

'Is dit nou gerechtigheid?'

Omdat de verdachte door deskundigen volledig ontoerekeningsvatbaar is verklaard is de eis dat er geen straf wordt opgelegd maar TBS met dwangverpleging. De officier worstelt daarmee. "Is dit een eis die recht doet aan het verdriet van de nabestaanden van Tim? Is dit nou gerechtigheid? Als je jouw broer, je kind of vriend verloren bent. Ik vind dat een lastige vraag in deze zaak. En ik kan hem ook niet beantwoorden."

De verdachte verklaart spijt te hebben van zijn daad. "Hij heeft letterlijk verteld dat hij voor iedereen zou willen dat het niet was gebeurd, en dat hij het zou kunnen terugdraaien", stelde zijn advocaat. Maar het peilloze leed is al geschied, aldus de officier van justitie. "Het moge duidelijk zijn hoeveel levens hier verwoest zijn. Hoe groot het gemis is. En dat het gemis zal blijven."

Zie ook: