Bevat Video: Video
Ankeiler: Op steeds meer boerenland worden zonnepanelen gebouwd. Maar is dat niet zonde van de vruchtbare grond?

- Op steeds meer boerenland worden zonnepanelen gebouwd. Maar is dat niet zonde van de vruchtbare grond? Dat vindt de Universiteit van Wageningen ook en daarom is ze dit voorjaar gestart met een nieuw en wellicht baanbrekend experiment: het kweken van fruit onder zonnepanelen. Het project heet Sunbiose en zal drie jaar duren; daarna zal blijken of voortaan zonnepanelen en fruitteelt hand in hand kunnen gaan.

Vol trots laat Rien van der Maas, onderzoeker op de Proeftuin van de WUR, de perenbomen zien. "Voor dit experiment maken we gebruik van drie typen zonnepanelen: in de eerste rij staan standaard zonnepanelen die maar 5% licht doorlaten Verderop hangen zonnepanelen die 30% licht doorlaten. En helemaal achteraan hebben we zonnepanelen die 70% licht doorlaten."

Bekijk hieronder de reportage:

'Hoever kun je gaan?'

"Deze laatste panelen zijn een stuk breder dan de voorste. Dat heeft een speciale reden want we hebben ook gekeken of we iets met de panelen kunnen doen waar de bomen ook iets aan hebben. Normaal worden er hagelnetten boven het fruit gehangen. Maar hier kijken we of de zonnepanelen ook bescherming tegen hagel en regen kunnen bieden.

De panelen hebben zo een dubbelfunctie: niet alleen voor zonlicht, maar het fruit blijft beschermt tegen hagelinslag en de bomen blijven droog. Als bomen nat worden, kunnen er allerlei ziektes ontstaan zoals schimmels die de boom aantasten. Uiteindelijk wordt de vraag beantwoord: hoever kun je gaan met het weghalen van licht voor de elektriciteitsproductie én hoeveel licht hebben de bomen nodig om goed te kunnen produceren?"

De perenbomen staan er al acht jaar. De onderzoekers weten dus al precies hoeveel kilo en wat de kwaliteit van het fruit is zonder zonnepanelen erboven. Aan het einde van het seizoen zal er voor de eerste keer geoogst kunnen worden en dan kunnen ze - voorzichtig - de eerste resultaten zien. Uiteindelijk duurt het project drie jaar, al is dat volgens Van der Maas te kort, want elk jaar heeft invloed op het volgende jaar op de boom en het fruit. Er staan ook nog steeds perenbomen op het veld zonder zonnepanelen die als referentie dienen.

'Suikergehalte lager'

Het project is vorig jaar al gestart bij telers op hun land, maar dan voor zacht fruit. Boven de aardbei, framboos en rode bes werden zonnepanelen opgehangen en daar weten ze nu al een klein beetje of het werkt of niet. "Bij de aardbei was de productie niet groot genoeg: dus simpel gezegd waren er te weinig aardbeien per plant. De framboos deed het een stuk beter met minder licht, maar daar was het suikergehalte in de frambozen lager dan normaal", legt Van der Maas uit. "We leren ook van fouten", vertelt hij verder. "Ook al gaat het het eerste jaar vreselijk mis of juist goed, we blijven proberen en aanpassingen maken om het beste resultaat te behalen."

Zie ook: Meer nieuws over duurzaamheid in Gelderland

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.