Ankeiler: Het nieuwe college van B&W van Druten gaat onderzoeken waar in de gemeente eventueel een groot losloopgebied voor honden kan worden gerealiseerd.

- Het nieuwe college van B&W van Druten gaat onderzoeken waar in de gemeente eventueel een groot losloopgebied voor honden kan worden gerealiseerd. Men is tot de conclusie gekomen dat deze voorziening in de gemeente ontbreekt. Er komt ook een nota dierenwelzijn. Dat is één van de plannen van het nieuwe college. Deze nota "Hoofdlijnen van Beleid Druten 2022 - 2026" wordt donderdag besproken in de gemeenteraadsvergadering.

Duizend bomen planten

In de nota Hoofdlijnen van Beleid staat dat de gemeente ook een hitteplan gaat opstellen. Bij een langdurige hittegolf hebben vooral ouderen met een kwetsbare gezondheid grote problemen. Verder streeft men naar een 100 procent dekking in de gemeente van AED's. Zo'n Automatische Externe Defibrillator is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer hersteld na een hartstilstand.

Het college komt ook met een visie op biodiversiteit en heeft het plan om de komende vier jaar duizend bomen te planten, verdeeld over alle kernen van Druten. Daarbij gaat het ook om het terugbrengen van de bomen op de Rogberg in Puiflijk en de Heersweg in Druten.

Fietsstraat waar auto's te gast zijn

Daarnaast heeft het college diverse concrete plannen om het verkeer in de gemeente te verbeteren. Zo gaat men onderzoeken of er een verlicht fietspad kan komen tussen de nieuwe Drutense wijk Tichellande en sportpark de Gelenberg. Ook wil men Tichellande verder ontsluiten met een nieuwe weg.

Op de Koekkoek in Druten wil men de veiligheid vergroten door een dubbele oversteekplaats met middengeleider. Ook leeft het idee om een deel van de Koningstraat (in het centrum van Afferden) te veranderen in een veilige, groene en aantrekkelijke fietsstraat, waar auto's slechts te gast zijn. In het kader van burgerparticipatie moet dit alles samen met de inwoners van Afferden worden onderzocht, aldus de nota Hoofdlijnen van Beleid.

Structureel overleg met inwoners

Het college gaat ook een aantal oversteekplaatsen in de gemeente onder de loep nemen. Zo wil men bijvoorbeeld oversteekplaatsen bij de Van Heemstraweg in Deest en Afferden mogelijk aanpassen.

In de nota wordt melding gemaakt van het aanstellen van zogeheten Kernwethouders. Zij gaan structureel overleg plegen met inwoners, dorpsraden en verenigingen. Hiervoor wordt door de gemeente speciaal budget beschikbaar gesteld.

Onduidelijkheid over verhoging OZB

Ook benadrukt het college dat de gemeentelijke lasten in principe de komende jaren alleen worden verhoogd met de inflatiecorrectie. Veel gemeenten in ons land gaan uit van dit standpunt. De inflatie is echter, mede door de oorlog in Oekraïne, de laatste maanden gigantisch gestegen. Dit alles na vele jaren van hele lage inflatiecijfers.

De gemeenten - ook Druten - weten op dit moment nog niet precies hoe men de nieuwe economische situatie moet inschatten. Over de verhoging van bijvoorbeeld de OZB-belasting, valt daarom nu nog weinig zinnigs te zeggen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.