Ankeiler: De omwonenden van de ontzanding bij de Voorhaven in Winssen eisen van de gemeente Beuningen dat het grootschalige zandwinproject Geertjesgolf wordt stilgelegd.

- De omwonenden van de ontzanding bij de Voorhaven in Winssen eisen van de gemeente Beuningen dat het grootschalige zandwinproject Geertjesgolf wordt stilgelegd. De 25 betrokken families schrijven in een brief aan de gemeente dat het bedrijf Nederzand de voorwaarden van de vergunning voortdurend schendt.

De bewoners van de Hoek van Winssen zeggen sinds de zomer van vorig jaar vijf tot zes dagen per week overlast te ervaren door de zandwinning. De geluidsoverlast wordt veroorzaakt door de transportband, die loopt vanaf de Van Heemstraweg tot aan de Voorhaven.

Ook de klasseerinstallaties in de Voorhaven zorgen voor overlast, evenals het niet naleven van de werktijden, zo staat te lezen in de brief. Doordat dit al bijna één jaar duurt, ontwikkelen zich bij omwonenden gezondheidsproblemen.

"Gemeente moet regie nemen"

De tot nu toe gedane geluidsmetingen zijn volgens de bewoners in het geheel niet representatief. De omwonenden willen dat de gemeente Beuningen Nederzand sommeert om de metingen objectief, compleet en representatief uit te voeren. "Wij vragen met klem dat de gemeente haar rol oppakt en de regie neemt," aldus de bewoners.

Op basis van de huidige metingen is het volgens Nederzand niet nodig om een geluidswal aan te leggen, zo zeggen de omwonenden. Zij benadrukken dat de aanleg van die geluidswal wel degelijk is opgenomen in de verleende vergunning.

Nederzand geeft uitleg aan gemeenteraad

Komende maandag 30 mei is er in het gemeentehuis van Beuningen een informatiebijeenkomst, waar Nederzand de gemeenteraadsleden gaat informeren over de maatregelen die zij nemen om de overlast te beperken.

Volgens de omwonenden gaat het om het vervangen van de looprollen van de band en het omkasten van de aandrijving van de transportband in de Voorhaven. Beide maatregelen nemen minimaal een half jaar in beslag, zo zeggen de bewoners. De verantwoordelijke wethouder Sijmen Versluijs (PvdA) heeft onlangs aangegeven dat indien nodig de vergunning van Nederzand zal worden aangescherpt.

Angst voor uitbreiding zandwinning

In de brief maken de omwonenden zich ook zorgen dat de zandwinning in de toekomst mogelijk wordt uitgebreid met een derde of zelfs vierde winplas. De omwonenden: "Nederzand heeft hiervoor samen met de omwonenden van het toekomstig wingebied al plannen gemaakt en gronden verworven. Wij vrezen dat we hierdoor nog langer dan de afgesproken 15 jaar zullen zitten met de geluidsoverlast."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel