Lead image 1:
Lead image TXT 1: Het is zeker geen straf om in zo'n omgeving te mogen wandelen (Nepal). Foto: Suzan Huppertz
Lead image 2:
Lead image TXT 2: Wandelen in Nepal op grote hoogte. Foto: Suzan Huppertz
Ankeiler: Het lijkt geen voor de hand liggen de keuze als in je in Bangkok woont om de Vierdaagse te gaan lopen. Toch is Suzan Huppertz er nu voor aan het trainen.

- Het lijkt geen voor de hand liggen de keuze als in je in Bangkok woont om de Vierdaagse te gaan lopen. Toch is Suzan Huppertz er nu voor aan het trainen. "Ik mag in Thailand niet werken, dus ik ben hier veel gaan sporten. Onlangs liep ik hier nog de marathon. Nu de quarantaine er af is en ik hoorde dat ik er plaatsen over waren, dacht ik 'waarom niet'. Ik hou wel van een uitdaging."

Huppertz woont sinds november 2019 in Bangkok. "Het was de droom van mij en mijn man om hier te gaan wonen. Maar wel onhandig nét voor Corona ja." De mensen zijn er nog steeds erg bang, vertelt ze en haar dochtertje van viereneenhalf moet nog twee keer per week getest worden om naar school te mogen. Huppertz is eigenlijk medische pedicure en podoloog, maar buitelanders mogen geen medisch beroep in Thailand uitvoeren, dus ze werkt niet. "Dat was in het begin wel even lastig", vertelt ze, "maar ik werd snel zwanger van ons tweede kindje én ik ben heel veel gaan sporten". Ze doet onder andere aan zwemmen, hardlopen en nu dus ook wandelen.

Trainen met 35 graden

Trainen in Thailand is wel wat anders dan in Nederland legt ze uit. Het is in Bangkok erg warm: zo'n 30 tot 35 graden, met enorm hoge luchtvochtigheid. De stad is ook niet echt ingericht op wandelaars. "Ik loop veel langs een hele grote weg, maar de stoep zit wel vol gaten. Het is er ook druk, maar met mijn 1,83 meter gaan de meeste mensen wel aan de kant", vertelt ze grappend. Bangkok staat ook bekend om haar slechte luchtkwaliteit. Maar dat valt volgens Huppertz wel mee: "De luchtvervuiling is in januari en februari het zwaarst, want dan worden de rijstvelden in brand gezet. Daarna valt het wel mee. Maar misschien raak je er ook wel aan gewend," merkt ze op.

Door de hitte waren haar wandelschoenen gebarsten, maar nieuwe heeft ze toch in Nederland gekocht. "Thailand is niet echt een wandelland. Mensen doen hier wel aan sport, maar dan andere type sporten zoals Muay Thai boksen. Overdag is het ook gewoon ook te warm om aan een buitensport te doen. De marathon werd bijvoorbeeld ook 's nachts gehouden. Ik train nu wel veel overdag, maar het is wel echt heel warm en vooral vermoeiend. Gisteren liep ik 15 kilometer en daarna was ik echt kapot."

Lekker Nederlands praten

Huppertz kijkt erg uit naar de Vierdaagse: "Ik ga 'm voor het eerst lopen en kijk echt uit naar de grote massa: lekker veel mensen, gezelligheid, muziek én lekker de hele dag Nederlands praten." Ze blijft in totaal vijf weken in Nederland om familie en vrienden te ontmoeten en om te klussen. Volgend jaar kiezen zij en haar man namelijk weer voor een nieuw avontuur. In een omgebouwde brandweerwagen gaan ze één tot drie jaar een reis maken van Canada naar Chili. "Misschien gaan we ook nog naar Nieuw Zeeland en Australië, vertelt ze. "Ik ga graag mijn dromen achterna en de Vierdaagse lopen stond nog op mijn bucektlist. Nu kan ik het nog doen."

Update 30 mei: Dit interview was afgelopen vrijdag. Helaas werd vandaag duidelijk dat Suzan door persoonlijke omstandigheden dit jaar tóch niet kan deelnemen aan de Vierdaagse. Ze zal haar debuut op de Vierdaagse dus nog een jaar moeten uitstellen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.