Ankeiler: Busvervoer moet gratis worden in de hele stad voor alle inwoners van Nijmegen, vindt SP-fractievoorzitter Hans van Hooft.

- Busvervoer moet gratis worden in de hele stad voor alle inwoners van Nijmegen, vindt SP-fractievoorzitter Hans van Hooft. Nijmegen heeft op de Stadsrekening voor het jaar 2021 een positief resultaat van 40 miljoen en de SP ziet daar mogelijkheden om het gratis openbaar vervoer mee te bekostigen. De partij is van plan om tijdens de gemeenteraadsvergadering van 8 juni hiervoor een motie in te dienen.

"Wordt iedereen beter van"

Nijmegen heeft al bijna gratis openbaar vervoer voor ouderen en minima. "Dat loopt als een speer, hoewel in coronatijd beduidend minder", zegt Van Hooft. "Het openbaar vervoer begint zo langzaam een zeker een zorgenkindje te worden. Als je het OV een enorme boost wilt geven, echt iets wil doen aan de bereikbaarheid van de stad en mensen uit de auto en in de bus wil krijgen, moet je voor gratis busvervoer voor de hele stad zorgen. Daar wordt eigenlijk iedereen beter van, want fietsers zitten niet meer in de stinklucht van al die auto’s die er anders reden en de mensen die nog wel met de auto gaan kunnen lekker doorrijden. Hier maken we Nijmegen heel erg mooi mee."

3 miljoen euro per jaar

Aan dat idee hangt natuurlijk een prijskaartje, maar Van Hooft ziet kansen bij het ruime overschat op de Stadsrekening, dat 40 miljoen euro bedraagt. Dat overschot is zeker ten dele het gevolg van bijdragen vanuit het Rijk. "40 miljoen euro hoeft het natuurlijk niet te kosten", zegt Van Hooft. "Ik denk dat het maximaal 3 miljoen euro per jaar kost, dus dan ben je voor de komende tien jaar 30 miljoen euro kwijt. Eigenlijk zou je het morgen al kunnen regelen, dus we moeten als de wiedeweerga onderhandelingen met Connexxion beginnen zodat we na de zomer kunnen beginnen met gratis busvervoer."

Effecten coronacrisis

Wethouder Jan Wijnia (GroenLinks) vraagt zich af of het ludieke idee van de SP de beste keuze is. "Het openbaar vervoer heeft de afgelopen twee jaar heel veel te lijden gehad aan de coronacrisis, en het gebruik ervan is nog lang niet helemaal terug. Dat heeft effecten op de ontwikkeling en de financiering van het OV en daar verwacht ik de komende jaren nog een lastige discussie over. Natuurlijk willen we het OV verder ontwikkelen, maar de vraag is of dit de manier is om dat te doen en mensen in het openbaar vervoer te krijgen. De kwaliteit van het OV is immers een belangrijke voorwaarde om mensen in de het openbaar vervoer te krijgen. Daarnaast moeten zowel het college als de raad zich integraal buigen over wat te doen met de financiële middelen die over zijn."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel