Ankeiler: Het verhaal van de zeer slecht verzorgde en uitgemergelde hond, die vrijdag in Nijmegen door de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) werd aangetroffen, roept veel emoties en reacties op.

- Het verhaal van de zeer slecht verzorgde en uitgemergelde hond, die vrijdag in Nijmegen door de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) werd aangetroffen, roept veel emoties en reacties op. Op Facebook laten veel mensen weten te hopen dat de eigenaar de hond, een graatmagere Amerikaanse Staffordshire Terriër, niet meer terugkrijgt. De beslissing of dat gebeurt is niet aan de LID, laat een woordvoerder dinsdag weten.

Als een dier door de inspectie in overleg met de rijksdienst RVO in bewaring wordt genomen, wordt het dier op een speciale, door de rijksoverheid aangewezen geheime locatie ondergebracht. Daar zorgt een dierenarts voor de juiste verzorging en behandeling.

Als de eigenaar de Staffordshire Terriër terug wil, zal hij aan de door de RVO opgelegde voorwaarden moeten voldoen. Voordat de eigenaar de hond überhaupt terug kan krijgen, moet de reu volgens de LID in goede gezondheid verkeren. Ook moet de eigenaar alle kosten voor vervoer, opvang en zorg betalen.

Deugdelijk en passend hok

“Het is aan de RVO om te beoordelen of de eigenaar aan zijn plicht heeft voldaan”, aldus een woordvoerder van de LID. Daarnaast moet er zekerheid zijn dat de hond bij zijn baasje voortaan een deugdelijk hok en een passende zit- en ligplaats heeft. Zo moet de tuin waar de hond vrijdag werd aangetroffen bijvoorbeeld schoon en veilig zijn en vrij van ontlasting. Dat was volgens de woordvoerder niet het geval toen de inspectie de hond aantrof. Dit alles wordt gecontroleerd voordat de hond überhaupt terug kan naar de eigenaar.

Vinger aan de pols houden

Blijkt het onderkomen op dat moment niet in orde, dan gaat de hond niet terug. Is alles in orde, dan worden baasje en hond herenigd. In dat geval blijft de inspectie echter wel vinger aan de pols houden. Er zullen volgens de woordvoerder controles blijven volgen. “En op het moment dat de situatie opnieuw niet in orde is, dan kan de procedure weer van voor af aan beginnen.”

Meldingen via 144

Meldingen over verwaarloosde dieren komen vrijwel altijd via het telefoonnummer 144 bij de LID binnen. De meldkamer daarvan zit bij de politie en zij verspreiden de meldingen die binnenkomen. Wanneer het gaat over een melding over verwaarlozing van hobby- of gezelschapsdieren, komt deze meestal bij de LID terecht. Of daar inderdaad sprake van is, wordt beoordeeld op basis van de wetten en regels op het gebied van dierenwelzijn.

Kans op zelf op te lossen

Na zo’n melding van verwaarlozing ging de inspectie in 2021 op jaarbasis bijna tienduizend keer op huisbezoek. Wanneer een situatie van verwaarlozing blijkt, krijgt een eigenaar vaak eerst de kans de situatie zelf op te lossen. Ook de eigenaar van de hond in Nijmegen heeft deze kans volgens de inspectie gekregen. “Wij troffen de hond bij een eerste inspectie in zorgelijke toestand aan en hebben de eigenaar in overleg met de RVO opdracht gegeven om met spoed naar de dierenarts te gaan. Daar heeft hij niet binnen de voorgeschreven termijn aan voldaan, waarna wij afgelopen vrijdag hebben besloten de hond in bewaring te nemen”, aldus de woordvoerder.

Zie ook: Uitgemergelde hond aangetroffen in achtertuin

Deel dit artikel