Ankeiler: De oppositie in de Wijchense gemeenteraad heeft dinsdagavond de kans gekregen om te reageren op het coalitieakkoord van Kernachtig Wijchen, CDA en VVD en toont zich mild.

- De oppositie in de Wijchense gemeenteraad heeft dinsdagavond de kans gekregen om te reageren op het coalitieakkoord van Kernachtig Wijchen, CDA en VVD en toont zich mild. De handreiking in het akkoord naar de oppositie om samen te werken om tot breed gedragen oplossingen te komen wordt gewaardeerd, al werd er wel een enkele kritische noot gekraakt.

Ruimte voor rol oppositie

Oppositiepartijen waarderen vooral dat er ruimte blijft voor de raad om een rol te spelen in het beleid. “Dit laat zien hoe wij hier in Wijchen met elkaar omgaan”, vindt Maikel Lukkezen (D66). “Het akkoord is niet volledig dichtgespijkerd, maar biedt ruimte en toont vertrouwen om met elkaar in gesprek te gaan. Het is een ruwe schets die we als hele raad kunnen inkleuren.” Ook de PvdA waardeert de mogelijkheid om constructief samen te werken. “Volgens mij kunnen wij met elkaar een professionaliseringsslag maken door hier op basis van argumenten met elkaar beslissingen te nemen”, zegt fractievoorzitter Titus Burgers. Leo Herms (Wijchen Lokaal) beoordeelt het akkoord met enige ironie. “Het zijn geweldige voornemens en de belofte om Wijchen ons paradijs te laten zijn en blijven. Ik houd het akkoord in mijn tas, zodat ik bij misstanden gemakkelijk kan zien hoe we het moeten oplossen.”

“Moeilijke onderwerpen krijgen weinig aandacht”

Aan het feit dat het coalitieakkoord niet ‘dichtgetimmerd’ is, hangen ook nadelen, zo vindt GroenLinks. “Het is weinig concreet en vol met mooie woorden”, zegt fractievoorzitter Henry Tiemessen. “Vooral de zegeningen worden geschetst en moeilijke onderwerpen krijgen weinig aandacht. Woorden als sociaal, inburgering, natuurbescherming en natuurbeleid komen er net in voor. De passieve benadering van duurzame oplossingen geeft de indruk dat de gemeente de regie uit handen zou kunnen geven.” Desalniettemin ziet Tiemessen ‘voldoende basis voor effectieve samenwerking voor een eerlijker en duurzamer Wijchen’.

“Wereld staat in brand”

Ook de PvdA en D66 kraken nog een enkele kritische noot. “Het coalitieakkoord heet ‘Samen verschil maken’, maar wij maken liever samen de verschillen kleiner. We worden ook niet enthousiast van de insteek om qua duurzaamheid met de landelijke trend mee te lopen. De wereld staat in brand en u laat het streven om als Wijchen in 2040 energieneutraal te zijn los. Dan wordt het al snel de 2050 uit het Klimaatakkoord.” Lukkezen ziet het formatieproces de volgende kreeg graag transparanter. “Wij pleiten voor een externe informateur en formateur.”

Samenwerken

Ook de drie coalitiepartijen kwamen aan het woord en benadrukte het belang van samenwerking. “We willen constructief samenwerken om met zo breed mogelijke steun de ambities in het akkoord concreet te maken”, zegt Kernachtig Wijchen-fractievoorzitter Renate Loermans. “Belangrijk is om vertrouwen in elkaar te hebben en er te zijn voor de inwoners”, vindt Björn Derksen (CDA). “Daarom ondersteunen we goede initiatieven uit de samenleving.” Alice Peters-Vroom (VVD) benadrukt samenwerking in de regio: “Ideeën van de buren kunnen we goed gebruiken, er staat geen hek om Wijchen. Daarom willen we ook in de regio teamspeler zijn.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel