Ankeiler: Meerdere gemeenten, ook in de regio Nijmegen, hebben nog altijd geen leefgeld uitgekeerd aan de Oekraïnse vluchtelingen die zijn ondergebracht bij gastgezinnen.

- Meerdere gemeenten, ook in de regio Nijmegen, hebben nog altijd geen leefgeld uitgekeerd aan de Oekraïnse vluchtelingen die zijn ondergebracht bij gastgezinnen. De financiële nood onder de vluchtelingen is groot. Dat zei onlangs een woordvoerder van de stichting Samen voor Oekraïne in de raadscommissie Samenleving van de gemeente Beuningen.

Flink wat gemeenten in het land zijn vele weken geleden al begonnen om Oekraïnse vluchtelingen leefgeld te verstrekken. De officiële leefgeldregeling van het Rijk is nog niet bekend, maar volgens de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) weten de gemeenten wel ongeveer hoe hoog dat bedrag is.

Gemeenten mogen leefgeld verstrekken

Zolang de regeling van het Rijk nog niet klaar is, hebben gemeenten de vrijheid om zelf alvast leefgeld aan de vluchtelingen te geven. In de gemeente Beuningen zijn 34 inwoners uit de Oekraïne ondergebracht bij particuliere gastgezinnen en gratis ingeschreven in de BPR, de Basisregistratie Personen. In de gemeente Druten gaat het bijvoorbeeld om 46 Oekraïners.

De stichting Samen voor Oekraïne helpt de gastgezinnen onder andere met het aanbieden van cursussen Engels en Nederlands voor de vluchtelingen. Samen voor Oekraïne is actief in de gemeenten Beuningen, Wijchen, Druten en West Maas en Waal.

Gastgezinnen beter voor de integratie

De woordvoerder van de stichting zei in de raadscommissie Samenleving dat Beuningen veel voordeel heeft van de gespreide opvang van vluchtelingen bij gastgezinnen. "Dat helpt bij de integratie van de vluchtelingen," zo zei de woordvoerder.

Burgemeester Daphne Bergman van Beuningen verklaarde dat de gemeenten in ons land al heel lang wachten op het Rijk. Bergman: "Het Rijk moet nu maar eens over de brug komen met alle regelingen die ze hebben toegezegd voor de zorg, onderwijs en andere zaken voor de vluchtelingen."

Regelen leefgeld kost tijd

Volgens Bergman heeft de gemeente Beuningen met man en macht gewerkt om het leefgeld te regelen, maar er moeten allerlei systemen worden aangepast. Dat kost volgens haar gewoon tijd.

"Ik begrijp dat het schrijnend is dat de mensen moeten wachten. We gaan het per maand uitbetalen, met terugwerkende kracht vanaf het moment dat ze staan ingeschreven in basisregistratie (BPR)," aldus Bergman.

Beuningen draagt meer dan gemiddeld steentje bij

De woordvoerder van Samen voor Oekraïne had ook complimenten voor Beuningen. Hij zei dat Beuningen wat betreft de opvang van vluchtelingen meer dan gemiddeld zijn steentje bijdraagt.

Zo heeft Beuningen Oekraïners opgevangen in sporthal de Tinnegieter en gaat het 230 vluchtelingen huisvesten in noodwoningen op het Van Asdonckterrein. Verder vangt het sinds vorige week tijdelijk een aantal vluchtelingen op uit Ter Apel. Dat gebeurt op verzoek van het COA, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel