Lead image 1:
Lead image TXT 1: Grafmonument Struikdalm. Foto: Monuta
Lead image 2:
Lead image TXT 2: Peter de Beukelaer en Peter Altena. Foto: Omroep Gelderland
Ankeiler: Onder de monumentale toegangspoort staan ze te wachten. Peter Altena en Peter de Beukelaer geven al jaren rondleidingen over begraafplaats Rustoord in Nijmegen.

- Onder de monumentale toegangspoort staan ze te wachten. Peter Altena en Peter de Beukelaer geven al jaren rondleidingen over begraafplaats Rustoord in Nijmegen. De twee oud-docenten schreven nu ook een boek over de 125-jarige geschiedenis van de begraafplaats. Zaterdagmiddag overhandigen ze het eerste exemplaar aan burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. In de ochtend gingen Peter en Peter op pad met luisteraars van Radio Gelderland en volgers van het geschiedenisplatform Ridders van Gelre.

“Rustoord is begonnen als een protestantse begraafplaats”, vertelt Peter de Beukelaer. “Ik woon hier vlakbij en maak regelmatig een wandeling tussen de graven. Anderen gaan naar een stadspark, maar ik wandel hier graag. Op Rustoord loop je door de geschiedenis. Hier liggen heel veel bekende Nijmegenaren begraven, maar ook onbekende Nijmegenaren.”

Grafmonument Struikdalm - Foto: Monuta

Grafmonument voor geliefde

Peter Altena laat eerst een groot grafmonument zien met twee duiven die samen een touwtje vasthouden. “Dit graf heeft een bedroefde weduwnaar laten maken voor zijn geliefde. Hij was een rijke grindhandelaar en heette Struikdalm. Op een dag verloor hij zijn jonge vrouw. Daar was de heer Struikdalm zo bedroefd over dat hij dit enorme monument voor zijn vrouw heeft opgericht. Later is hij hertrouwd en ook zijn tweede geliefde ligt in dit graf.”

In het boek Wie ligt hier Begraafplaats Rustoord Nijmegen 125 jaar | 1897 – 2022 beschrijven Peter Altena en Peter de Beukelaer 65 graven. Het zijn korte verhaaltjes van Nijmegenaren die hier begraven liggen. Ook staan de schrijvers stil bij enkele bijzondere plekken op de begraafplaats, zoals het monument ‘Voor het nooit verloren kind’.

Militairen uit de Eerste Wereldoorlog

Peter de Beukelaer wijst op graven van Nijmegenaren die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Maar hier liggen ook vier militairen die vochten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dat heeft ons ook verbaasd. Het waren Engelse jongens die krijgsgevangen waren gemaakt in Duitsland. Na het einde van de oorlog werden ze naar Nederland gestuurd. Ze kwamen aan in Nijmegen en zijn hier gestorven aan de Spaanse griep die toen heerste.”

Peter de Beukelaer en Peter Altena - Foto: Omroep Gelderland

Hans van Delft

We wandelen verder over de ruim opgezette begraafplaats. De paden slingeren zoals in een Engelse landschapstuin. Hier liggen graven in alle soorten en maten verscholen tussen het groen. Sommige grafstenen vallen extra op, zoals een zerk met een golvende blauwe baan. Het lijkt op een rivier en in de blauwe baan staat een liedtekst van Bram Vermeulen. Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde. “Dit is het graf van Hans van Delft,” weet Peter Altena. “Hij was de voorzitter van NEC en een markante man. Fans van NEC leggen hier zo nu en dan rood-groen-zwarte sjaaltjes neer. Hij is een van de meest bekende Nijmegenaren die hier begraven liggen.”

Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie en organiseren elke zaterdagochtend een exclusieve rondleiding voor onze volgers op bijzondere locaties. En heb je het stripboek Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom al in de boekenkast? Volg ons op: Facebook, Instagram, Twitter, Televisie, Radio, YouTube en Web.

Deel dit artikel