Ankeiler: Het was volgens formateur Gerard Worm (Kernachtig Druten) een “uitdagend proces”, maar nu is het coalitieakkoord in Druten rond.

- Het was volgens formateur Gerard Worm (Kernachtig Druten) een “uitdagend proces”, maar nu is het coalitieakkoord in Druten rond. Woensdagavond hebben de fractievoorzitters van Kernachtig Druten en de samenwerkende dorpslijsten hun handtekening gezet, zo maakte formateur Worm donderdagavond bekend. De coalitie gaat onder meer een ‘integrale visie’ voor Puiflijk maken, en beslist op basis daarvan over de toekomst van dorpshuis De Lier.

Vorig jaar besloot de gemeenteraad dat vijf opties voor nieuwbouw van De Lier onderzocht zouden worden, en dat de nieuwe raad daar vóór de zomer over zou kunnen besluiten. Het gebouw is hard aan vervanging toe, maar nu wordt de beslissing dus uitgesteld. In antwoord op Haci Aslan (Welzijn Druten) was Worm helder: “de komende vier jaar staat er geen nieuwe Lier in Puiflijk.”

Zie ook: Alle opties dorpshuis de Lier liggen nog op tafel.

Tijden veranderen, de coalitie niet

De huidige coalitie gaat dus nog vier jaar door. Gezien de verkiezingsuitslag is dat geen verrassing; er veranderde ten slotte maar weinig aan de zetelverhoudingen in Druten. Toch is ook twee keer met de andere partijen gesproken, vertelde Worm. Raadslid Aslan plaatste daar vraagtekens bij; het tweede gesprek verdiende wat hem betreft die benaming niet eens. “Wij wisten toen binnen een minuut wat de keuze was. Er hebben dus niet twee gesprekken plaatsgevonden, maar één.”

De formateur stelde: “In de afgelopen periode is de samenwerking succesvol gebleken. De coalitie bouwt verder aan een sociaal, veilig en duurzaam Druten.” De nadruk ligt daarbij op vier punten: bouwen, de duurzaamheidsaanpak, doorontwikkeling van Werkorganisatie Druten-Wijchen, en het op orde houden van de gemeentefinanciën. Het komen tot een akkoord was volgens Worm vooral lastig, want “de tijden zijn veranderd. Vier jaar geleden was er nog geen Brexit, geen corona, en geen oorlog in Oekraïne. Dat heeft allemaal impact op de wereld, dus ook op Nederland, en zeker ook op Druten.”

Akkoord later naar de raad

Twee huidige wethouders blijven aan: Willy Brink (Kernachtig Druten) en Gérard de Wildt (namens de samenwerkende dorpslijsten). Wethouder André Springveld stopt ermee, zo was al bekend. Wie hem gaat opvolgen wordt volgende week bekendgemaakt.

Ook het akkoord zelf komt volgende week naar de raad. Dini Uitdehaag (Sociaal Maas en Waal) vond dat wat laat. Wijzend richting de coalitiefracties zei ze: “Er zitten hier veel mensen die het al onder hun hoofdkussen hebben liggen.” Zelf had Uitdehaag ook graag wat meer voorbereidingstijd gehad, voor het akkoord op 2 juni wordt besproken in de raad. “Dat heeft te maken met de kwaliteit,” aldus Worm. “We zijn uitgegaan van een week voorbereidingstijd, maar als het een dag eerder klaar is, zullen we zeker niet nalaten het u eerder te sturen.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel