Ankeiler: Het idee van de VVD om in de strijd tegen de woningnood in Nijmegen een woontoren te bouwen op het Joris Ivensplein en een hele nieuwe wijk te realiseren ten noordoosten van de Pathé-bioscoop in Nijmegen-Noord kan niet op veel enthousiasme rekenen van de beoogde coalitiepartijen GroenLinks, Stadspartij Nijmegen en D66.

- Het idee van de VVD om in de strijd tegen de woningnood in Nijmegen een woontoren te bouwen op het Joris Ivensplein en een hele nieuwe wijk te realiseren ten noordoosten van de Pathé-bioscoop in Nijmegen-Noord kan niet op veel enthousiasme rekenen van de beoogde coalitiepartijen GroenLinks, Stadspartij Nijmegen en D66. De VVD lanceerde tijdens de verkiezingscampagne een plan met concrete woningbouwlocaties waar deze twee voorstellen onderdeel van uitmaken.

Hamerstuk

Ten noordoosten van de Pathé-bioscoop in Nijmegen-Noord ziet de VVD kansen voor de realisatie van maar liefst 2.000 à 3.000 gestapelde woningen en grondgebonden woningen op een agrarisch perceel van 30 hectare onder Ressen dat historisch gezien te boek staat als ‘Het Hamerstuk’. GroenLinks voelt hier weinig voor, zegt raadslid Marieke Smit. “Dit is een goede plek voor een groene zone of stadslandbouw. Niet om een nieuwe wijk neer te zetten.” D66-raadslid Sophie den Ouden geeft aan dat haar partij meer voor inbreiden is dan voor het uitbreiden van de stad. “Binnen de bestaande stad zijn nog niet alle mogelijkheden benut. Laten we bovendien bestaande projecten eerst afmaken voordat we kijken naar uitbreiden op plekken waar de grond nog niet eens van de gemeente is.”

Joris Ivenstoren

Op het Joris Ivensplein ziet de VVD kansen voor een iconische woontoren in het hogere segment en voor senioren, dat één geheel zou moeten worden met het Kronenburgerpark en moet passen in de omgeving. Voor het ontwerp zou dan een een prijsvraag uitgeschreven moeten worden waarin de omwonenden het laatste woord hebben. Maar een flat bouwen op het Joris Ivensplein ligt bij Stadspartij Nijmegen gevoelig. “Bewoners hier hebben al jarenlang te maken met overlast voor de deur, we kunnen ze nu niet confronteren met een flat voor de neus”, zegt raadslid Rosalie Thomassen. “Wij zijn liever hoogbouw op plekken waar het een impuls geeft aan de buurt, zoals bij waar winkelharten die het moeilijk hebben.” VVD-fractievoorzitter Maarten Bakker kan zich daar niet in vinden: “Het Joris Ivensplein is juist bij uitstek een omgeving die een impuls verdient.” Den Ouden noemt hoogbouw op het Joris Ivensplein, hoewel D66 wel het nut ziet in bouwen voor senioren om doorstroming te bevorderen, ‘wellicht niet realistisch op dit moment’.

Andere locaties

Andere locaties die de VVD voorstelt om woningen te realiseren, zoals de Molenpoort, de Lindenberg, het pand van Hema en het voormalige V&D-pand, werden met meer welwillendheid ontvangen door andere partijen. De partij zou ook graag woningbouw plegen op Veur-Lent, maar als de uitslag van de recente stadspeiling overgenomen wordt door de gemeenteraad, gaat dat er in ieder geval niet van komen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel