Bevat Video: Video
Ankeiler: Er is een groot tekort aan goede huisvesting voor arbeidsmigranten in de land- en tuinbouw. LTO vraagt met de Week van de Huisvesting, die maandag begint, aandacht voor dit probleem.

- Er is een groot tekort aan goede huisvesting voor arbeidsmigranten in de land- en tuinbouw. LTO vraagt met de Week van de Huisvesting, die maandag begint, aandacht voor dit probleem. Volgens de boerenbelangenorganisatie is het een van de oorzaken voor het personeelstekort in de agrarische sector.

"Om het tekort aan huisvesting op te lossen willen boeren en tuinders graag investeren in goede huisvesting. Hiervoor is het wel nodig om van de desbetreffende gemeente bouwtoestemming krijgen. Tegelijkertijd worstelen gemeenten met de vraag waar en onder welke voorwaarden ze ruimte bieden aan huisvesting van internationale werknemers. Dit terwijl de oplossing die veel boeren en tuinders aandragen, huisvesten op het eigen erf, op veel maatschappelijk draagvlak kunnen rekenen.", aldus LTO Noord.

Wonen en werken bij boer op erf

In Winssen kunnen bestuurders, ondernemers en gemeenten maandag bij een van de grotere biologische fruitteeltbedrijven in Nederland zien hoe huisvesting op eigen erf geregeld kan worden. "In 2017 zijn in een loods vijf appartementen gerealiseerd. Ook zijn er sinds 2020 woonunits geplaatst voor internationale medewerkers." Behalve bedrijfsbezoeken zijn er inloop Zoom-spreekuren en een webinar, waarin mogelijke oplossingen van het huisvestingsprobleem besproken worden.

Woongenot

Tobiasz komt uit Polen en verblijft enkele maanden per jaar op het bedrijf in Winssen. "Ik vind het hier heel prettig. Lekker rustig ook op het platteland. Ik kom hier al vier jaar en heb ook veel vrienden gemaakt, want iedereen blijft terugkomen. het is ook handig, want ik woon meteen bij mijn werk. En als ik iets nodig heb, kan ik het meteen aan mijn baas vragen. Het is heel moeilijk om iets te huren hier, laat staan kopen. Ook voor de bedrijven die ons inhuren. Ze moeten vaak vier mensen in een klein kamertje proppen."

Verzet tegen grootschalige huisvesting arbeidsmigranten

Huisvesting van arbeidsmigranten kan gevoelig liggen, zo bleek onder andere in de Bommelerwaard. Op het terrein van het voormalige zakencentrum Heeren van Suylighem in Zuilichem (gemeente Zaltbommel) komt een appartementencomplex waar maximaal 150 mensen kunnen wonen. Er waren plannen voor een tweede grote woonlocatie voor arbeidsmigranten, maar dat stuitte op groot verzet van de inwoners van het dorp. De gemeente wees het plan van een vastgoedontwikkelaar uiteindelijk af, omdat dit niet aan de eisen voldeed.

De gemeenten in het Rivierenland zijn er overigens van doordrongen dat arbeidsmigranten onmisbaar zijn voor onder andere de fruitteelt, (glas)tuinbouw en industrie in hun gebied. Daarom zijn ze van plan werk te maken van goede huisvesting voor de buitenlandse werknemers. LTO zal dit ongetwijfeld toejuichen en wil het woningtekort voor buitenlandse werknemers deze week dus landelijk op de kaart zetten.

Zie ook:

Meer over

Deel dit artikel