Afdrukken
Ankeiler: De windmolens op het Engie-terrein in Nijmegen staan nog steeds stil. Er is wéér een storing die volgens het energiebedrijf binnen twee weken worden opgelost.

- De windmolens op het Engie-terrein in Nijmegen staan nog steeds stil. Er is wéér een storing die volgens het energiebedrijf binnen twee weken worden opgelost. De bedoeling was dat ze in november 2021 al in productie genomen zouden worden. RN7 heeft laten uitrekenen wat dit kost: niet alleen ruim 9000 euro per dag aan opbrengsten, maar volgens de berekeningen is er mogelijk ook elke dag 100.000 km rijden in een dieselauto aan CO2-vrije stroom verloren gegaan.

In oktober 2021 liet een woordvoerder van de centrale weten dat men dacht dat de windmolens in november al zouden draaien. Maar dat is niet het geval. De ingebruikname werd uitgesteld tot 15 februari omdat er onderdelen misten én tegelijkertijd moest er ook nog volop getest worden. Begin april liet Engie opnieuw weten dat er vertraging was: een steeds terugkerende storing maakte dat de molens niet konden draaien.

"Het heeft even geduurd en er is diep ingedoken, maar afgelopen vrijdag is vastgesteld dat het om een stukje hardware gaat, om precies te zijn de beveiligingsmeetapparatuur in de bekabeling", laat een woordvoerder weten. "Komende week zitten we met de betrokken partijen om tafel, maar de verwachting is dat de oplossing nabij is en we binnen nu en twee weken de windmolens weer in bedrijf zullen hebben."

Wat is de opbrengst van een windmolen?

Slimster, een vergelijkingssite, heeft uitgerekend wat het niet draaien van deze twee windmolens kost. Daarbij hebben ze de volgende zaken meegenomen: Hoeveel windstroom zou er extra opgewekt zijn? Hoeveel is die windstroom waard? Wat heeft de stroom gekost die er nu ingekocht moest worden omdat de molens niet draaiden?

De opbrengst van een windmolen kan verschillen en is afhankelijk van meerdere factoren, zoals de hoeveelheid wind per regio, de grootte van de rotorbladen en de hoogte van de windmolen. Gedurende een jaar verschilt ook de opbrengst van de windmolen. In de winter is namelijk meer wind en is de windkracht hoger. In de zomer is er minder wind en ligt de windkracht lager.

Verlies CO2-vrije stroom aan ruim 100.000 km rijden met een dieselauto

"De molens hebben een vermogen van 3,6 MW, dus 7,2 MW in totaal dus. Stel dat ze 24 uur per dag hun maximale vermogen zouden halen, dan wekken ze dagelijks dus 7,2 x 24 = 172,8 MWh op. Dat is uiteraard niet realistisch, aangezien het niet altijd (even hard) waait. Uit cijfers van het CBS blijkt dat windmolens in 2020 (meest recente data) een rendement hadden van 24,5% (opgesteld vermogen gedeeld door de elektriciteitsproductie).

Kortom: gemiddeld wekken twee molens met een gezamenlijk vermogen van 7,2 MW per dag 7,2 x 24 x 0,245 = 42,3 MWh op. Dat is dus 42.300 kWh, wat ongeveer gelijkstaat aan het dagelijkse verbruik van 4.700 Nederlandse huishoudens (9 kWh per dag)," legt een expert van Slimster uit.

"Dit is wat mij betreft de belangrijkste conclusie: er is voor 42,3 MWh aan CO2-vrije stroom verloren gegaan. In plaats daarvan hebben 4.700 huishoudens stroom uit gas- en kolencentrales gebruikt. Uitgaande van een koolstofintensiteit van 400 gram/kWh komt dat neer op 16.920 kg onnodige CO2-uitstoot per dag. Dat staat gelijk aan ruim 100.000 km rijden in een dieselauto."

'Een half jaar productie had ruim 1,5 miljoen euro opgeleverd'

"Dan de vraag: wat was die windstroom waard geweest? Ook dat is goed na te gaan. De inkoopprijs op de zogeheten EPEX day-ahead markt was de afgelopen vijf maanden gemiddeld 216 euro per MWh. Uitgaande van een productie van 42,3 MWh per dag loopt Engie elke dag dat de molens stilstaan gemiddeld dus 42,3 x 216 = 9137 euro mis. Stel dat ze inderdaad al een half jaar geleden hadden kunnen werken, dan hebben we het over 1,6 à 1,7 miljoen."

De expert maakt er wel de kanttekening bij dat dit niet is wat de stilstaande windmolens de gemeenschap gekost hebben. "Men denkt misschien dat omdat windstroom gratis is, er in plaats daarvan nu dus dure stroom van gas- en/of kolencentrales ingekocht moest worden. Echter klopt dat niet, want conform de zogeheten 'merit order' krijgt elke energieproducent (dus gas- en kolencentrales, kerncentrales, eigenaren van windmolens, zonneparken, etc.) allemaal dezelfde prijs per geleverde eenheid energie."

RN7 heeft Engie uiteraard gevraagd naar de kosten, maar daar wilde het bedrijf niet op ingaan. Ze liet alleen weten dat "het zonde is als de windmolens stil staan, omdat er dan geen inkomsten zijn. Maar we willen wel dat het draaien veilig gaat."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel