Lead image 1:
Lead image TXT 1: De kolonie kluten in het natuurgebied in Batenburg. Foto: Yola de Lusenet
Ankeiler: Meer dan dertig klutennesten telde Yola de Lusenet begin deze week tijdens haar bezoek aan natuurgebied de Liendense Waard.

- Meer dan dertig klutennesten telde Yola de Lusenet begin deze week tijdens haar bezoek aan natuurgebied de Liendense Waard. Maar daar is nu nog maar weinig van over. Loslopende koeien hebben het broedseizoen van de beschermde vogels namelijk bruut verstoord. En dat had niet mogen gebeuren, treurt de beheerder van het natuurgebied in Batenburg.

Liefst 93 kluten telde De Lusenet, waarvan er dus meer dan dertig leken te broeden. Maar toen ze twee dagen later nog eens terugkwam, zag ze de koeien languit op de nesten liggen. “Met om hen heen kapotte eieren en kluten in paniek.”

'Had niet mogen gebeuren'

Ze beschuldigt beheerder Geldersch Landschap & Kasteelen van laksheid. Want die had volgens haar moeten regelen dat de brandrode runderen niet in het broedgebied zouden komen, ook al is het geen officieel vogelbeschermingsgebied.

Bovendien gaat het vaker fout, merkt zij. "Mensen denken misschien dat het niet zo'n vaart zal lopen, maar het is een bekend probleem. Het was te voorzien."

De kolonie kluten in het natuurgebied in Batenburg. - Foto: Yola de Lusenet

De beheerder beaamt dat er iets fout is gegaan. De eigenaar van de koeien had volgens een woordvoerder te horen gekregen dat hij zijn dieren moest weghalen. De boer dacht ook dat ze weg waren, stelt zij. “Maar de koeien zijn overgestoken door het laagstaande water.”

Geldersch Landschap & Kasteelen zegt te betreuren wat er is gebeurd. “Het heeft onze aandacht om te voorkomen dat dit nogmaals kan gebeuren”, zegt de woordvoerder.

'Raster het gebied af'

De Lusenet weet wel wat de oplossing is. “Het is toch vrij eenvoudig om met een draadje dat gebied af te rasteren?”

De kluut is een beschermde inheemse diersoort en is volgens de Vogelbescherming uniek door zijn opvallende zwart-witte verenkleed, lange poten en zijn opgewipte snavel. In 2020 waren er zo'n zesduizend broedparen in ons land. Ze broeden meestal in kolonies, het nest is vaak een kuiltje in de grond. Agrariërs moeten nesten op hun land beschermen tegen vertrapping door vee.

Deel dit artikel