Ankeiler: Eigenlijk had hij weinig kans op overleving, de Amerikaanse pater Michael Driscoll bij wie in 2004 een agressieve vorm van kanker met uitzaaiingen werd geconstateerd.

Eigenlijk had hij weinig kans op overleving, de Amerikaanse pater Michael Driscoll bij wie in 2004 een agressieve vorm van kanker met uitzaaiingen werd geconstateerd. Tot grote verwondering van de artsen leeft hij inmiddels echter al veertien jaar zonder kanker. Zelf is pater Driscoll ervan overtuigd dat hij dat te danken heeft aan de gebeden tot Titus Brandsma. Toch moest er nog heel wat gebeuren, voor Brandsma heilig verklaard kon worden.

Allereerst kan alleen iemand die reeds overleden is en die vereerd wordt, heilig worden verklaard. Dat is bij Brandsma al decennia lang het geval, na zijn moedige optreden tegen de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog. Toch is dat verzetsverleden volgens de regels van de katholieke kerk niet doorslaggevend, er is een aan hem toe te schrijven wonder na zijn overlijden nodig.

Wonderbaarlijke genezing

Daarom hebben artsen de wonderbaarlijke genezing van pater Driscoll minutieus onderzocht. Het agressieve melanoom dat uit Driscolls hoofd werd gehaald, bleek liefst 84 uitzaaiingen te hebben naar de lymfeklieren en de speekselklier. Volgens de Amerikaanse vereniging voor Dermatologie is het overlevingspercentage bij patiënten met dit type kanker na tien jaar slechts 10 tot 15 procent. De site kanker.nl was zelfs nog pessimistischer: van de patiënten met die type kanker is na één jaar nog 30 procent in leven en na drie jaar nog maar 20 procent.

Het bisdom van Palm Beach deed anderhalf jaar onderzoek naar de 'wonderbaarlijke' genezing van pater Driscoll, waarbij een team van artsen en juristen werd geraadpleegd. Eind december 2017 werd het onderzoek afgerond en werd het dossier, inclusief alle medische rapporten, opgestuurd naar het Vaticaan.

Wetenschappelijk onverklaarbaar

Eind 2020 stelde een commissie van medische adviseurs van de congregatie voor zalig- en heiligverklaringen dat de genezing van pater Driscoll vanuit wetenschappelijk oogpunt onverklaarbaar is. Daarom is die genezing in mei 2021 erkend als “wonder dat is geschied op voorspraak van Titus Brandsma”.

Hierna is alles in werking gezet en bevestigde paus Franciscus het advies van de kardinalen en bisschoppen. Op 15 mei wordt Titus Brandsma officieel heilig verklaard.

Radboud Universiteit kritisch

Han van Krieken, de huidige rector magnificus van de Radboud Universiteit die zelf is opgeleid als patholoog, is wat kritischer over het wonder bij pater Driscoll. Van Krieken: “Ik kijk natuurlijk meteen vanuit mijn rol als arts/patholoog naar een medische situatie. We kennen een paar soorten kanker en daar is melanoom, de vorm van huidkanker er één van, waarbij je heel soms ziet dat het immuunsysteem die tumor opruimt.”

Dat neemt niet weg dat Van Krieken erg trots is op de heiligverklaring van Brandsma, die in 1932 rector magnificus werd van de Katholieke Universiteit Nijmegen. Van Krieken: “Dat zijn manier van leven zo’n bijzondere erkenning krijgt, vinden wij heel waardevol.”

Han van Krieken is dit weekend met zo’n tweeduizend anderen uit Nederland aanwezig bij de mis in Rome, waarbij Titus Brandsma heilig wordt verklaard. Ook burgemeester Hubert Bruls is daarbij aanwezig. Hij zal voor Omroep Gelderland in een blog verslag doen van de gebeurtenissen in Rome.

Zie ook: De grootste Nijmegenaar aller tijden wordt heilig verklaard: wie was Titus Brandsma?

Deel dit artikel