Ankeiler: Verschillende partijen in de Wijchense gemeenteraad willen dat er bij de renovatie van zwembad De Meerval veel aandacht uitgaat naar duurzaamheid.

- Verschillende partijen in de Wijchense gemeenteraad willen dat er bij de renovatie van zwembad De Meerval veel aandacht uitgaat naar duurzaamheid. Het zwembad, dat in 1991 opgeleverd werd, krijgt de komende jaren een flinke opknapbeurt en een kleine uitbreiding.

“Nu veel meer mogelijk”

Het zwembad, dat in 2012 nog een verduurzamingsslag kreeg, is om met Guus Reigchelt (D66) te spreken ‘niet meer bij de tijd’. “Ook niet op het gebied van duurzaamheid. In de huidige tijd is er veel mogelijk. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan een sedumdak, warmtepompen of verwarming met behulp van daglicht, afval of rioolwater. Dergelijke zaken gebeuren al op veel andere plekken in het land in zwembaden.” Henry Tiemessen (GroenLinks) zit kansen door de locatie van het zwembad vlakbij het Wijchens Meer. “Er wordt al gekeken in de gemeente naar de winning van warmte uit het Wijchens Meer. Dat zou een interessante uitdaging zijn.”

Nieuwbouw

Ook Wijchen Lokaal vindt dat duurzaamheid hoog op het prioriteitenlijstje moet staan. “De renovatie moet een zwembad opleveren dat vrij is van C02-uitstoot.” De partij is er echter niet van overtuigd dat renovatie wel de beste optie is. “Nieuwbouw is wellicht een betere optie. Natuurlijk is de huidige locatie bij het Wijchens Meer een van de mooiste locaties die je kunt hebben, maar die locatie kan ook ergens anders voor gebruikt worden als je het huidige gebouw zou slopen.”

Zo duurzaam mogelijk

Verduurzaming wordt absoluut onderdeel van het programma van eisen voor de renovatie, laat wethouder Bea Schouten (CDA) de raad weten. “Het wordt een zo duurzaam mogelijk gebouw. Alle technische mogelijkheden die er zijn zullen bekeken worden. Maar CO2-vrij is een utopie voor een zwembad.” Dat programma van eisen komt aan het eind van dit jaar, en daarna is het de bedoeling dat de renovatie zo snel mogelijk van start gaat. De huidige raming van de kosten daarvoor bedragen 4,1 miljoen euro, maar die stamt van medio 2021. “Inmiddels zijn de bouwkosten gestegen met 15 tot 20 procent. We moeten afwachten wat de kosten gaan zijn als we daadwerkelijk van start kunnen gaan.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.