Ankeiler: Nabestaanden kwamen woensdag vanuit Nijmegen naar de rechtbank in Arnhem om te horen of Richard van D.

- Nabestaanden kwamen woensdag vanuit Nijmegen naar de rechtbank in Arnhem om te horen of Richard van D. inderdaad 18 jaar de cel in moet voor het doodschieten van Mustafa A. Maar door één telefoontje laat de uitspraak voorlopig op zich wachten.

Twee dagen voor de zitting werd de advocaat van de verdachte gebeld door een man die bij de dodelijke schietpartij aanwezig was. Hij zou tijdens een eerdere verklaring niet helemaal de waarheid hebben verteld. De vrouw van deze getuige is familie van het 37-jarige slachtoffer.

Per ongeluk of niet?

Het slachtoffer werd op 5 januari 2021 doodgeschoten in een flat in de Nijmeegse wijk Lankforst. Van D. stelt dat het wapen meerdere keren per ongeluk afging tijdens een worsteling.

De getuige verklaarde eerder dat Van D. direct bij binnenkomst zonder aarzeling de dodelijke schoten loste, maar zou nu dus tegen de advocaat iets anders hebben verteld. Op de zittingsdag werd de man daarom naar de rechtbank in Arnhem gebracht om zijn gewijzigde verklaring af te leggen. Maar tot grote verbazing van alle aanwezigen in de rechtszaal herhaalde hij vol overtuiging zijn eerdere verklaring.

Getuige opnieuw horen

De advocaat van de 50-jarige verdachte wilde daarop het telefoongesprek met de getuige boven water krijgen zodat hij die getuige met zijn eigen woorden kon confronteren. Maar in de gevangenis waar de getuige verblijft is het gesprek niet bewaard gebleven, bleek na navraag door de officier van justitie.

Het blijft gissen of de getuige mogelijk toch niet de rol van de verdachte afzwakte doordat hij in de rechtszaal geconfronteerd werd met familie van het slachtoffer. De rechter concludeerde na alle verwarring dat de getuige nu opnieuw gehoord zal moeten worden, maar dan zonder aanwezigheid van publiek.

Vertraging

De zaak loopt nu flinke vertraging op en een uitspraak zal nog lang op zich laten wachten. Het slachtoffer en de verdachte kenden elkaar al lange tijd uit het drugscircuit. Het OM eiste vorige maand 18 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

De officier van justitie acht de lezing dat het wapen tijdens een worsteling en per ongeluk is afgegaan erg onwaarschijnlijk. Op het wapen is geen enkel DNA-spoor van het slachtoffer aangetroffen. Daarbij moet er stevige druk op de trekker worden uitgeoefend om te kunnen schieten.

Zie ook: