Ankeiler: Ewijk krijgt deze zomer weer een kermis op het Dorpsplein, die wordt gehouden van vrijdag 19 tot en met dinsdag 23 augustus.

- Ewijk krijgt deze zomer weer een kermis op het Dorpsplein, die wordt gehouden van vrijdag 19 tot en met dinsdag 23 augustus. De kermis van Winssen staat gepland voor vrijdag 12 tot en met dinsdag 16 augustus, maar het is de vraag of die wel doorgang vindt.

Dat meldt organisator Bureau De Kermisgids uit Alphen aan den Rijn, die de evenementenvergunning heeft aangevraagd bij de gemeente Beuningen.

Tanende belangstelling kermis Winssen

Volgens Bureau de Kermisgids neemt de publieke belangstelling voor de kermis in Winssen al jarenlang af. Het is maar de vraag of er voldoende exploitanten bereid zijn om op de kermis in Winssen te staan, zo meent de organisator.

Vroeger was een dorpskermis (naast carnaval) het enige vertier voor grote groepen inwoners die financieel niet veel te besteden hadden. "Tegenwoordig hebben mensen vaak wel het geld om op vakantie te gaan," zegt een woordvoerder van de Kermisgids.

Ook personeelstekort op de kermis

Zoals veel andere sectoren hebben ook de kermisexploitanten last van personeelstekorten. Vanwege corona zijn de laatste twee jaar kermissen verplaatst en afgelast. Daardoor zijn bijvoorbeeld Oost-Europese werknemers teruggegaan naar het thuisland en niet meer teruggekomen.

D66 in Beuningen had onlangs over de kermissen in Winssen en Ewijk officiële raadsvragen gesteld aan het college van B&W. De partij vroeg zich af of de gemeente bereid was ervoor te zorgen dat beide kermissen doorgang kunnen vinden.

Initiatief ligt niet meer bij gemeente

In het verleden nam de gemeente het initiatief voor het organiseren van de kermis, maar de gemeente vindt dat geen goede gang van zaken meer. Anders is degene die de vergunning aanvraagt, ook degene die de vergunning verleent. Inmiddels stelt het college dus dat het initiatief voor een kermis niet bij hen ligt.

Beuningen faciliteert allerhande zaken

Wel is de gemeente altijd bereid om de organisator van de kermissen te faciliteren. Zo draagt de gemeente zorg voor de watervoorziening, hekwerken, bebording, het legen van de afvalbakken tijdens de kermis, en andere zaken.

In 2020 vonden de dorpskermissen van Ewijk en Winssen geen doorgang vanwege de coronacrisis. Vorig jaar besloot Beuningen in overleg met de kermisorganisaties om de kermis in Ewijk wel door te laten gaan, maar de kermis in Winssen werd afgezegd.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel