Afdrukken
Ankeiler: Vanwege de scherp gestegen bouwkosten willen projectontwikkelaars bij sommige plannen aanvullende afspraken maken. Dat zegt de gemeente Overbetuwe woensdag.

- Vanwege de scherp gestegen bouwkosten willen projectontwikkelaars bij sommige plannen aanvullende afspraken maken. Dat zegt de gemeente Overbetuwe woensdag.

"Per project onderzoeken we de mogelijkheden en wenselijkheid. We denken daarbij aan extra subsidiemogelijkheden of aanpassing van het woningbouwprogramma," zegt een woordvoerder van de gemeente Overbetuwe.

Vooral ontwikkelaars financieel verantwoordelijk

Momenteel staan er in Overbetuwe nog 24 bouwprojecten gepland. In totaal gaat het om 1345 woningen. Bovendien worden de komende jaren nog nieuwe plannen toegevoegd aan het woningbouwprogramma. Volgens de woordvoerder heeft de gemeente geen precies beeld hoeveel extra bouwkosten al deze projecten gezamenlijk met zich meebrengen.

In de meeste projecten hebben wij als gemeente alleen een faciliterende rol, aldus de woordvoerder. "De projectontwikkelaar is daarmee verantwoordelijk voor de financiële component en draagt dus vooral de risico's," zo benadrukt de woordvoerder.

Oplossing ligt mede bij Rijk en provincie

Verder stelt de gemeente dat men nog niet kan overzien wat de impact zal zijn van het tekort aan bouwvakkers en technisch personeel, dat landelijk speelt. Men erkent dat dit zorgt voor extra bouwkosten en mogelijk ook vertraging van de plannen. De gemeente realiseert zich dat de kans groot is dat dit ook meespeelt in Overbetuwe.

Aangezien het gaat om landelijke problemen verwacht Overbetuwe dat ingrijpen van het Rijk of de provincie een bijdrage kan leveren aan een oplossing. Om het tekort aan personeel op te vangen zou men campagnes kunnen opstarten voor nieuw personeel, zij-instromers of het werven van buitenlandse arbeidskrachten, zo denkt de gemeentelijke woordvoerder.

Ook Beuningen onderkent problemen

Ook de gemeente Beuningen onderkent de problematiek van sterk gestegen bouwkosten, energieprijzen en het personeelstekort. "Wij monitoren dit en nemen het mee in de haalbaarheid van de plannen. Door deze problemen kan de opstart en eerste bouwfase mogelijk stagneren," zegt een gemeentelijke woordvoerder.

Daarnaast benadrukt ook Beuningen dat men een faciliterend grondbeleid voert. De woordvoerder: "Wij kopen geen gronden aan en ontwikkelen ook niet. Dat laten we over aan de marktpartijen." Ook in Beuningen worden de komende jaren veel woningen gebouwd en wil men doorgroeien naar een gemeente met 30.000 inwoners. Nu telt Beuningen ruim 26.000 inwoners.

Gemeente: Wij kunnen woningbouw alleen faciliteren

Na de wereldwijde financiële crisis in 2008 werden in ons land jarenlang relatief weinig woningen gebouwd, met als resultaat dat er momenteel een woningtekort is van zo'n 300.000 woningen. Veel mensen kijken nu verwijtend naar de overheid.

De gemeente Beuningen echter treft naar eigen mening weinig blaam. De woordvoerder: "In die periode was er geen afzet voor woningen. Gezien de crisis was het aanbod van woningen erg groot en waren kopers erg terughoudend met de aankoop van een nieuwe woning. Aangezien onze gemeente zelf geen woningen bouwt, ligt de regie bij de ontwikkelaars. Wij kunnen alleen faciliteren dat er kan worden gebouwd."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel