Ankeiler: Dierenarts Roeland Wessels uit Nijmegen waarschuwt mensen die een puppy willen kopen: let goed op het koopcontract.

- Dierenarts Roeland Wessels uit Nijmegen waarschuwt mensen die een puppy willen kopen: let goed op het koopcontract. Daar kan namelijk zomaar instaan dat je verplicht bent de hond te laten castreren. Het overkwam een baasje bij hem in de dierenkliniek.

De eigenaar van een reu kwam onlangs bij Wessels in de kliniek met het opvallende koopcontract. “De fokker had daarin bedongen dat de pup op een bepaalde leeftijd gecastreerd moest worden”, vertelt de dierenarts, die eens in de twee weken handige tips geeft op Radio Gelderland.

Raszuiver

Met de verplichte castratie wil de verkoper voorkomen dat er met het dier gefokt wordt. “Ze vinden het belangrijk om het ras ‘raszuiver’ te houden.” Vaak betekent dit dat een pup in zijn eerste levensjaar geholpen moet worden.

Al wil Wessels het niet ‘geholpen’ noemen. “Castratie is niet iets wat we per se als dierenartsen doen. We doen dat alleen als er een duidelijke aanleiding is. Als het dier onhandelbaar is of om een medische reden. Maar niet standaard”, benadrukt hij.

'Contract is contract'

Toch stond er in het koopcontract dat de pup verplicht gecastreerd moest worden. “Deze eigenaar zei tegen mij: ‘Maar Roeland, dat is toch best een beetje raar? Het is alsof ik een auto van iemand koop en die mij verplicht dat ik hem drie keer per week door de wasstraat haal’.”

Als dierenarts vindt Wessels er het zijne van. “Je moet alleen opereren met de goede redenen”, zegt hij. Dus hij zocht contact met ‘de beste dierenjuriste van Nederland’. “Maar die zei: ‘Contract is contract’.”

1000 euro boete voor baasje
Dat een verplichting tot castratie ook écht verplicht is, blijkt uit een vonnis van de rechtbank Gelderland in 2019. Een fokker sleepte het baasje van Boef voor de rechter omdat de Australische labradoodle niet voor zijn eerste verjaardag gecastreerd was, terwijl dat wel in het koopcontract stond. Volgens het baasje vond zijn dierenarts dat niet nodig: Boef was namelijk rustig en niet dominant, waardoor het onnodig was om in een gezond dier te gaan snijden. Maar de rechter ging daar niet in mee. Afspraak is afspraak, dus moest Boef alsnog gecastreerd worden. Zijn baasje kreeg een boete van 1000 euro.

Wat veel mensen volgens de dierenarts niet weten, is dat een dier voor de wet een ding is. “Hij valt in dezelfde categorie als auto’s, bromfietsen, stoelen en tafels.” Afspraken die je bij de koop daarvan kunt maken, kunnen dus ook bij dieren gebruikt worden. Dus je kunt aanspraak maken op garantie, maar er komen soms ook verplichtingen bij kijken als nieuw baasje.

Knuffel je pup, maar let ook op de papieren
Roeland Wessels, dierenarts

“Dat is natuurlijk wel een beetje raar”, zegt Wessels. De eigenaar had volgens hem spijt dat hij er niet beter bij stil had gestaan. “Maar je ziet zo’n pup, bent ‘over the moon’, hij ziet er zo schattig uit. En als ik over mezelf spreek: ik lees ook niet alle contracten tot de kleine letters. En dan is dit iets waarmee je geconfronteerd kunt worden.”

De tip van Wessels is dus eigenlijk: let goed op het contract bij het kopen van een pup. En vraag het eventueel na bij de dierenarts, als iets niet helemaal duidelijk is. “Knuffel je pup, maar let ook op de papieren.”

Meer over

Deel dit artikel