Ankeiler: "In het Sinterklaasjournaal zegt Sint dat hij weggaat en volgend jaar weer terugkomt.

- "In het Sinterklaasjournaal zegt Sint dat hij weggaat en volgend jaar weer terugkomt. En dan is hij er ineens weer." Sinterklaaskenner Frits Booy is niet heel enthousiast over de vervroegde komst van Sinterklaas. Afgelopen week landde de goedheiligman namelijk al op vliegveld Teuge.

Het is mei en volop lente. Pasen hebben we net achter de rug en Pinksteren is in aantocht. En dan is daar ineens Sinterklaas, die per vliegtuig arriveert op vliegveld Teuge. Het is misschien wel het laatste aan wie je in deze tijd van het jaar normaal gesproken denkt: Sinterklaas. Die behoort rond deze tijd thuis in Spanje te zijn en pas eind november per stoomboot terug te keren in Nederland.

Zie ook: Sinterklaas nu al feestelijk onthaald op vliegveld Teuge

Helemaal niet gek

Toch is het gebeurd. Deze week kwam de goedheiligman aangevlogen. Speciaal voor de kinderen van het Betuwse dorp Randwijk. Want, zoals op zo vele plaatsen, moesten de kinderen daar vanwege de coronamaatregelen al twee jaar een groots sinterklaasfeest missen.

Sint Nicolaas kwam naar Randwijk op speciaal verzoek van Corin Brokking, die het sinterklaasfeest daar al tien jaar organiseert: "Hij komt gewoon. Sinterklaas vindt altijd dat hij een heel leuk feest heeft bij ons, dus hij zei gewoon dat hij kwam." De kinderen waren dolblij, maar niet iedereen is zo enthousiast over het idee van Brokking.

Sinterklaaskenner bij uitstek: Frits Booy. Hij is van de stichting De Nationale Sint, schreef over het feest en verzamelde een boekenkast vol met boeken over de goedheiligman en zijn cadeautjesfeest.

Niet tegen, maar...

Booy moest lachen toen hij het verhaal over de aankomst van Sinterklaas op Teuge hoort. Hij is ook helemaal niet echt tegen, maar zet wel wat kanttekeningen: "Het lijkt heel leuk, maar het zet de deur open naar allerlei andere activiteiten."

Volgens Booy is Sinterklaas traditioneel gebonden aan de winter. Het hoort bij een seizoen: "Ik ben niet tegen, maar ieder feest heeft zijn eigen tijd, zijn eigen omstandigheid. Dat geldt voor kerstmis, carnaval, Pasen en ook voor Sinterklaas."

Booy houdt daarom graag vast aan: "Traditie is traditie. De liedjes wijzen er ook op. Het gaat over winter, de schoorsteen die brandt." Hij kijkt vooral met zorg naar de gevolgen die zoiets kan hebben: "Het eind is zoek. Straks zoekt iedereen die een braderie organiseert of een toeristentreintje laat rijden een excuus om Sinterklaas te laten komen. Daar is de Sint niet voor."

Lange vakantie

Nu Sinterklaas eenmaal in Randwijk is, blijft hij ook nog wel even. Hij viert twee maanden vakantie op een geheime plek in Nijmegen. Op 2 juli is er dan een groot feest in Randwijk. Op 3 juli vliegt hij terug. Alle kleine en grote kinderen kunnen hem dan weer terug in Nederland verwachten op 12 november. Dan komt hij gewoon weer met de stoomboot. Tenminste, als alles goed gaat.

Meer over

Deel dit artikel