Afdrukken
Ankeiler: Nederland staat op woensdag 4 mei stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Ook in onze regio zijn er verschillende dodenherdenkingen. Een overzicht:

- Nederland staat op woensdag 4 mei stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Ook in onze regio zijn er verschillende dodenherdenkingen. Een overzicht:

Beuningen

In Beuningen wordt er om 19.25 uur verzameld op het plein voor het gemeentehuis. Daar begint een stille tocht naar de herdenkingsplaats bij het ‘Monument voor Geallieerde Vliegers’ aan de Van Heemstraweg. Dat is een verwringen propeller van een verongelukte Lancaster-bommenwerper.

Om 19.59 uur start de officiële herdenking. Burgemeester Bergman spreekt, en verschillende scoutinggroepen en kinderen van Kindcentrum Montijn helpen tijdens de ceremonie. Ook is er muziek, en zijn er veteranen aanwezig. De herdenking eindigt om 20.30 uur.

Gemeente Druten

Op vier locaties in de gemeente Druten is er een dodenherdenking: in Deest, Druten, Horssen en Puiflijk.

In Deest vindt de herdenking plaats bij het oorlogsmonument aan het Kloosterhof en begint om 19.30 uur. Gemeentesecretaris Boy Janssen is namens het gemeentebestuur aanwezig.

In de Ewaldenkerk in Druten is er om 19.00 uur een herdenkingsdienst. Na de herdenking gaat het gezelschap naar het gemeentelijke oorlogsmonument op het Ambthuisplein. Wethouder Willy Brink is namens het gemeentebestuur aanwezig.

De herdenking in Dorpshuis de Horst in Horssen begint om 18.00 uur. Vervolgens is er een stille tocht naar de Protestantse kerk. Daar start om 18.45 uur de herdenkingsplechtigheid met voordrachten en muziek. Iets voor 19.30 uur gaan de aanwezigen via het Protestants kerkhof naar het Luske monument. Daar wordt de twee minuten stilte gehouden. Wethouder Gérard de Wildt is deze avond aanwezig.

Bij de herdenking in de kerk van Puiflijk worden vanaf 19.00 uur verhalen verteld en gedichten voorgelezen door leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs. Arezzo zorgt voor de muziek. Na de twee minuten stilte zijn er kransleggingen op het kerkhof. In Puiflijk is burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld aanwezig.

Nijmegen

Het college van Burgemeester en Wethouders is om 18.00 uur aanwezig bij de herdenking van Nijmeegse Joodse slachtoffers op de Kitty de Wijzeplaats. Burgemeester Bruls leest daar namen voor van mensen uit de Nijmeegse joodse gemeenschap die de oorlog niet hebben overleefd.

Om 19.00 uur vindt de openbare herdenkingsbijeenkomst plaats in de Sint Stevenskerk. Daarna gaan de aanwezigen in een stoet naar het Keizer Traianusplein. Om ongeveer 19.55 uur start de officiële herdenking en kranslegging.

Gemeente Overbetuwe

In de gemeente Overbetuwe is op zes plekken een dodenherdenking. In Driel, Elst, Heteren, Randwijk, Slijk-Ewijk en Zetten zijn er verschillende bijeenkomsten.

In Driel is er om 19.15 uur een herdenkingsdienst in de Protestantse kerk met aansluitend een stille tocht en plechtigheid met kranslegging bij het Polenmonument op het Polenplein.

De aanvang van de herdenkingsdienst in Elst is om 19.00 uur in de Grote Kerk. Aansluitend is er een stille tocht en plechtigheid met kranslegging bij het monument tegenover het gemeentehuis van Overbetuwe.

Om 19.20 uur wordt er in Heteren verzameld bij de Bredeschool aan de Flessestraat voor de stille tocht. Bij de Algemene Begraafplaats vindt uiteindelijk de herdenking plaats met kranslegging bij de oorlogsgraven.

In Randwijk luiden om 19.45 uur de klokken van de Nederlands Hervormde Kerk. Daar vindt ook de herdenkingsdienst plaats met kranslegging bij het monument.

Bij het Witte Kerkje in Slijk-Ewijk begint de herdenkingsdienst al om 19.00 uur. Aansluitend is er een stille tocht en plechtigheid met kranslegging op de begraafplaats bij de oorlogsgraven.

De herdenkingsdienst in Zetten begint ook om 19.00 uur in de Hervormde Kerk. Daarna is er een stille tocht en plechtigheid met kranslegging bij het bevrijdingsmonument op het Wilhelminaplein.

Gemeente Wijchen

Ook de gemeente Wijchen zijn op meerdere locaties herdenkingen te bezoeken, namelijk in Batenburg, Bergharen, Niftrik en Wijchen. Tijdens de dodenherdenking staat het thema ‘vrijheid in verbondenheid’ centraal.

De herdenking in Batenburg begint om 19.00 uur in de oude St. Victorkerk met muziek en gedichten. Wethouder Bea Schouten zal hierbij aanwezig zijn.

Ook in Bergharen begint de herdenkingsbijeenkomst om 19.00 uur. Deze zal plaatsvinden in de Protestantse kerk, en later is er een stille tocht. Burgmeester Marijke van Beek is hierbij aanwezig.

In Niftrik wordt de herdenking om 19.30 uur gehouden en vindt plaats bij het monument aan de Maasbandijk. Namens de gemeente is wethouder Twan van Bronkhorst aanwezig.

Traditiegetrouw vindt de herdenking in Wijchen om 19.30 uur plaats bij het monument aan de Meerdreef, achter de St. Antonius Abt-kerk. Wethouder Geert Gerrits houdt dan een toespraak, leerlingen van het Maaswaal College en Kindcentrum Westwijzer lezen gedichten voor en er is veel muziek.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel